Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många elever på Källebergsskolan är oroliga efter knivdådet – hör förvaltningschefen Kerstin Melén Gyllensten berätta om vilka insatser som satts in. Foto: Johan Nilsson/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegången river upp elevernas känslor – ”Tar lång tid att bearbeta”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen startar rättegången om skolattacken i Eslöv vid Lunds tingsrätt, något som rivit upp känslorna på Källebergsskolan igen. Många elever har varit oroliga och extra personal och kuratorer har varit på plats för att kunna möta behovet av att prata om händelsen. Under skolattacken knivskars en lärare och flera elever hotades med kniv.

– Det tar lång tid att bearbeta en sådan här hemsk upplevelse men både elever och lärare har jobbat hårt för att allt ska bli som vanligt på skolan, säger Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef på barn- och utbildning i Eslöv.

Hon säger att många både bland personalen och eleverna är traumatiserade men att kommunen försöker sätta in extra insatser så länge skolan tycker att det behövs.

Mycket talar för att rättegången kommer ske bakom stängda dörrar och orsaken är den misstänkte gärningsmannens låga ålder. Han är bara 15 år och har suttit häktad sedan den 22 augusti.

Bevisningen mot honom är stark, bland annat eftersom han själv filmade och sände ut själva dådet på internet.

15-åringens inställning till åtalet är i dagsläget oklart och hans advokat vill inte kommentera det innan rättegången drar igång. Tidigare har han sagt att 15-åringen erkänner grov misshandel men nekar till mordförsök.

– Oron har ju ökat bland eleverna nu inför att rättegången ska börja, säger Kerstin Melén Gyllensten.

Enligt åklagaren var 15-åringens motiv att ”kränka en folkgrupp på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

– Mina klienter har alla på ett eller annat vis kommit i gärningsmannens väg och han är nu åtalad för grovt olaga hot i samtliga de fallen. Mer än så vill jag inte säga eftersom locket fortfarande är på, har målsägarbiträde Henrik Johnsson tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gärningsmannen direktsände dådet på internet. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet