Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tio ungdomar rånades och förnedrades på en skolgård i Södra Sandby. Veckans brott har träffat några av offren Foto: SVT

Möt ungdomarna som rånades och förnedrades i Södra Sandby

Uppdaterad
Publicerad
De två killarna planerade rånet på ett behandlingshem. Sen rånade de tio ungdomar på mobiler, pengar och kläder. Rånet pågick i över en timme och innehöll förnedrande inslag.
- Det påverkar mig än i dag, säger en av de rånade ungdomarna till Veckans brott.

Det har gått över ett år sedan rånet när Veckans brott möter två av de ungdomar som utsattes en kväll i februari 2019. Den kvällen hade en gammal kompis hört av sig och sagt att han ville ses, då han var hemma några dagar från ett behandlingshem. Det var viktigt för honom att de skulle träffas utanför skolan och vid en viss tid. Men när alla ungdomar var samlade, totalt var de tio stycken, var kompisen plötsligt tvungen att gå.  

– Sen tar det två minuter innan det kommer fyra maskerade personer, berättar ett av offren.  

Ungdomarna blev inträngda i ett bås på skolan och de maskerade rånarna tvingade dem att lämna ifrån sig sina telefoner, ta av sig sina jackor och tömma fickorna på pengar.   

– En kille blev av med så mycket att han stod med t-shirt och det var fem minusgrader ute, berättar killarna.

Blev förnedrade och slagna

Själva rånet tog fem minuter, men pågick allt som allt i en och en halv timme. Gärningsmännen slog några av ungdomarna, förnedrade dem, kallade dem horor och sa att de skulle döda deras föräldrar.  

– Jag fick flera sparkar i ansiktet och flera sparkar i magen. Så efter det var jag ganska illamående och yr, berättar en av killarna och den andra fyller i:  

– Det kändes som att det var mer än bara ett rån, som att det var kul för dem att förnedra oss.  

Träffades på hvb-hem

Flera av gärningsmännen från rånet har inte kunnat identifieras. Men i februari i år dömdes två av dem. En av dem är personen som lurade ungdomarna till platsen och den andra en person som han lärde känna på ett behandlingshem där de båda satt under denna tid. De båda, som vid rånet var 17 år, dömdes till ungdomsvård av tingsrätten.

Föräldrar kritiska till straffen

Veckans brott träffar några av ungdomarnas föräldrar som är kritiska till domen och att rånet kunde planeras på ett behandlingshem.  

– Det ska inte få gå till såhär. Man ska inte träffa andra kriminella som är under behandling och få hjälp till att begå nya brott, säger Katarina, mamma till en av ungdomarnas som rånades den kvällen.  

Anja, en annan förälder fyller i.  

– Domen och straffet står inte alls i relation till den skada som har gjorts. Det är inte en tillräcklig markering att fortsätta med samma typ av vård som innan. Det borde bli större konsekvenser när man begår upprepade brott där många kommer till skada, säger hon.

Se mer i Veckans brott tisdag kl 22 i SVT1 eller från kl 20 på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet