Erik Jansåker, chef för polisområde söder i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Polischef håller med om att läget är ansträngt

Uppdaterad
Publicerad

Poliser i Malmö vittnar om att läget är pressat. Chefen för polisområde söder i Malmö, Erik Jansåker, håller med:
– Visst hade vi kunnat göra det bättre om vi var fler, men vi hanterar situationen, säger han.

Rent allmänt är det ett ansträngt läge i Malmö. Framförallt är det hård press under ett antal pass varje vecka, enligt Erik Jansåker. Däremot är de enligt honom mer förberedda i sommar än de varit tidigare:

– I vissa perioder har vi under sommaren legat på säkerthetsnivå, vilket är den nivå vi måste ligga på för att det ska anses säkert för dem som jobbar. Men den här sommaren kommer vi att ha en högre bemanning än så, säger Erik Jansåker.

Han berättar att de därför kommer att använda utredare i ingripandeverksamheten vid de pass där de bedömer att behovet finns.

– Men på sikt behöver vi bli fler. Uppemot 200 till hade varit det optimala för att klara av alla delar av verksamheten på ett bra sätt. Det är ingen hemlighet att gränsbevakning och den grova brottsligheten åderlåter verksamheten.

Ung kår

Erik Jansåker håller med de poliser som SVT har pratat med om att det i viss mån saknas erfarenhet och kompetens i Malmö:

– Vi har en väldigt ung kår. Men de gör ett bra jobb, säger han.

Även att den förebyggande verksamheten får stå tillbaka är en bild han känner igen sig i; det är viktigare att hantera morden. Men långsiktigt är han optimistisk.

– Det kommer att märkas att det är många som utbildas nu. Men fram till att de är flygfärdiga kommer det att vara ansträngt, säger Erik Jansåker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet