Polisarbete efter dödsskjutningen i måndags. Polisen räknar med fler avhopp efter våldsdådet. Foto: TT

Polisen räknar med fler avhopp från gängen

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens dödsskjutningar i Malmö kan leda till att fler vill lämna de kriminella gängen.

– En del som funderat kanske nu tar steget, säger Susanne Gosenius, samordnare av polisens avhopparverksamhet.

Hittills i år har polisen haft kontakt med 25 individer som vill lämna det kriminella livet.

– Det är en fördubbling jämfört med 2017 då vi hade kontakt med 25 under hela året, berättar Susanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssamordnare hos polisen.

Våldet i Malmö
De som lever med ett akut hot kan också vända sig till oss, påpekar Susanne Gosenius.

Efter dödsskjutningarna kan det också finnas personer som nu fruktar för sina liv. Polisen har flera gånger pratat om risken för hämnd.

Polis på plats möter oroliga

– De som lever med ett akut hot kan också vända sig till oss, påpekar Susanne Gosenius.

Även Malmö kommun har en avhopparverksamhet. Efter måndagens mord finns en polis på plats i socialtjänstens lokaler mitt i staden för ta emot samtal från oroliga Malmöbor.

– Jag hoppas att människor som har funderingar eller kanske sett eller hört något, kommer hit till oss, säger Janni Qvarfordh, polisassistent.

Janni Qvarfordh, polisassistent. Foto: Lisa Ovesen

Välbesökt mordplats

På mordplatsen på Drottninggatan utanför internetcaféet har under dagen högen av blommor växt. Många stannar till på trottoaren och betraktar fotona av de döda och de fladdrande ljusen.

Flera poliser finns på plats, bland dem Tomas Aggebrandt som arbetat i Rosengård sedan 1990-talet och har god kännedom om de mördade männen.

”Ett misslyckande för samhället”

Tomas Aggebrant vill helst se mer förebyggande arbete.

– Men dödsskjutningarna kan i alla fall få en marginell del av de kriminella att söka sig till avhopparverksamheten, säger han.

Han berättar att det fanns betydligt fler områdespoliser i södra Malmö 1993 än vad det finns i dag.

– Nu gör vi brandkårsutryckningar när något stort redan har hänt. Det är ett misslyckande för samhället, säger Tomas Aggebrandt.

Tomas Aggebrandt har arbetat i Rosengård sedan 1990-talet. Han berättar att det fanns betydligt fler områdespoliser i södra Malmö 1993 än vad det finns idag. Foto: Lisa Ovesen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet