Öresundsbron stängdes av i riktning mot Sverige. Foto: Mikael Nilsson

Dansk polis förtegen om stora polisinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens polisinsats som stängde samtliga förbindelser till Sverige och Tyskland beskrivs som den största människojakten i dansk historia. Köpenhamnspolisen är på lördagen fortsatt förtegen om händelsen.

Det var vid 14-tiden på fredagen som Öresundsbron, Stora Bält-bron, tåg och färjetrafik från Själland stängdes av i båda riktningar på begäran av dansk polis. En människojakt som beskrivs som den största i dansk historia.

Polisen gick ut med att de letade efter en svenskregistrerad Volvo V90 som var uthämtad på Malmö Airport. Vid 19.00-tiden på fredagskvällen uppgav polisen att man hittat bilen, som nu undersöks av tekniker.

Polisinsatsen 28 september

De tre män som färdades i bilen misstänks ha koppling till ”allvarlig kriminalitet”. Två personer, med kopplingar till bilen, greps på fredagskvällen men försattes sedan på fri fot.

På lördagens presskonferens framkom det att den svenskregistrerade bilen inte har någon koppling till fredagens stora polisjakt.

Polisen: ”Inga kommentarer”

– Vi har för närvarande inga fler kommentarer och hänvisar tillsvidare till vår Twitter, säger Henrik Stormer på Köpenhamnspolisen till SVT Nyheter Skåne på lördagsmorgonen.

”Efter gårdagens stora polisoperation är vi igång med utredningen. Vi förväntar oss inte att kunna säga mer för närvarande men lägger ut när det är något nytt om fallet”, skriver Köpenhamns polisen på sin Twitter.

Köpenhamnspolisens tweet klockan 09 på lördagen. Foto: Skärmdump Twitter

Aldrig sett en större insats

Hans Jørgen Bonnichsen, tidigare operativ chef för säkerhetspolisen PET, menar att han aldrig erfarit en större polisaktion under sina år i polisen.

– När jag tänker tillbaka på 41 år i dansk polis, där jag har arbetat med de mest allvarliga formerna av kriminalitet – som terror – så har jag aldrig någonsin upplevt att man en fredag eftermiddag tagit till sådana här omfattande insatser, säger han till DR Nyheter.

Flera utländska medier har uppmärksammat polisjakten i Danmark, bland annat BBCTime och The Telegraph.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsatsen 28 september

Mer i ämnet