Foto: TT

Spädbarn dog – föräldrapar släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Det unga par i Skåne som misstänks för att ha vållat sin dotters död har släppts ur häktet, rapporterar lokala medier.

Hon var knappt fem veckor när hon dog i höstas. Flickan hade spår av våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfrakturer.

Föräldrarna är fortsatt misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Rättegången har precis avslutats och föräldrarna, som båda är under 25, har nekat till brott. Tingsrätten har inte funnit skäl att besluta om rättspsykiatrisk undersökning, skriver Kristianstadsbladet.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Föräldrarna nekar till brott

Det var i september som spädbarnet fördes till akutmottagningen i Lund, där barnet senare avled. Personalen på sjukhuset slog då larm till polisen. Föräldrarna greps och anhölls därefter.

I sin stämningsansökan skrev åklagaren: ”Stor röd missfärgning och svullnad under tungan att spädbarnet hade svårt att äta, svullnader och upprepade blåmärken i ansiktet, vid revbenen, på benen och foten och mer än tjugo revbensfrakturer”.

Under rättegången som hållits i Kristianstad tingsrätt har föräldrarna nekat till brott. Försvaret har hävdat att barnet kan ha lidit av sjukdomar som medfödd benskörhet vilket kan förklara de omfattande skadorna.

– Rent teoretiskt kan de bli dömda för lindrigare misshandel, men jag tror att de blir frikända för allt, säger pappans advokat Niclas Larsson till SVT Nyheter Skåne.

Rättsläkarna har dragit olika slutsatser om hur skadorna på flickans kropp kan ha uppkommit.

Dom faller om två veckor, den 20 juli.

– Jag väljer att inte kommentera fallet. Jag förstår att det är tråkigt i det här läget, men man får avvakta domen om två veckor, säger Petter Arefur, rådman vid Kristianstad tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet