Foto: Johan Dernelius/SVT

Spädbarn dog – i dag faller domen mot föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14 faller domen över det föräldrapar i Kristianstad som åtalats för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död efter att deras bebis dog i höstas.

Flickan, som var knappt fem veckor när hon dog, hade spår av möjligt våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfrakturer.

Under rättegången har en rättsläkare ifrågasatt att det är bevisat att detta uppstått på grund av våld och hävdat att skadorna istället skulle kunna förklaras med att barnet varit sjukt.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

– Det finns inga belägg för att barnet haft dessa sjukdomar, yttrade då åklagaren Eva Norberg inför rätten.

LÄS MER: Föräldrarna släpps ur häktet

Föräldrarna nekar till brott

Efter att rättegången skjutits upp för kompletterande utredning har två andra rättsläkare anfört att skadorna pekar på att barnet utsatts för våld.

Tingsrätten har inte funnit skäl att besluta om rättspsykiatrisk undersökning av det unga paret, som hela tiden förnekat brott. Föräldrarna har också släppts ur häktet.

– Rent teoretiskt kan de bli dömda för lindrigare misshandel, men jag tror att de blir frikända för allt, har pappans advokat Niclas Larsson tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet