– Det som varit påtagligt i år är att sprängdåden spridit sig över landet. De har också spridit sig i geografin i respektive stad och det har sprängts på nya platser, säger Joakim Palmkvist. Foto: SVT

”Sprängdåden har spridit sig över landet och inom städerna”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden i år är att sprängdåden spridit sig över landet och att det sprängs på nya platser i städerna. Det säger Joakim Palmkvist, redaktör på Veckans brott och mångårig kriminalreporter på Sydsvenskan. 

I ”Morgonstudion” konstaterade han på måndagen att det är lite säkrare för gärningspersonen att spränga än att till exempel skjuta någon i benet. 

– Mitt huvudsakliga intryck är att det ligger någon form av utpressning bakom sprängdåden. Man vill rikta ett hot i en tidigare pågående konflikt. Då är det smartare att spränga någons bil än att skjuta personen. Sprängdåden är ett verktyg för att nå ett annat mål, säger Joakim Palmkvist. 

Veckans brott

Sprängs på nya platser

Enligt honom handlar det ofta om uppgörelser bland kriminella. Att det skulle finnas politiska motiv har han svårare att se, eftersom någon då måste ta på sig dådet. 

– Det som varit påtagligt i år är att sprängdåden spridit sig över landet. De har också spridit sig i geografin i respektive stad och det har sprängts på nya områden. I Malmö har man till exempel sprängt vid Drottningtorget i centrala staden, säger Palmkvist. 

Få sprängdåd klaras upp

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ökar sprängningarna kraftigt i landet – från 162 fall i fjol till 236 stycken till och med 30 november i år.

Samtidigt är det sällan som sprängdåden klaras upp med vissa undantag, enligt Joakim Palmkvist.

–  Malmö har haft två framgångsrika fall det senaste halvåret, där man både kunnat beslagta sprängmedel och gripa gärningspersonerna och få dem fällda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet