Emma var 18 år när hon placerades på boendet. Hon menar att hon på grund av sin låga ålder hade behövt mycket mer stöd. Foto: Ylva Esping

Stödboende gjorde gängman till chef – Emma hotades

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har granskat ett stödboende som anlitas av Malmö stad. Vi har visat hur kriminella använt boendet som bas och hur företaget anställde kriminella.

Det var inte första gången. Redan för sex år var en kriminell klient anställd i verksamheten – något som slutade med våld och hot.

Emma var 18 år när socialtjänsten placerade henne i  boendet. Hon hade en bakgrund med missbruk, men läste på gymnasiet och ville vända sitt liv.

Men där fanns även kriminella personer placerade i boendet. Bland annat en man som Emma blev tillsammans med. En kväll var hon hos honom, enligt henne en halvtimme efter besökstidens slut. Då upptäckte verksamhetschefen dem.  

Stödboende blev bas för kriminella

Emma berättar att han blev vansinnig, hotade och måttade slag mot henne, men träffade en tavla vars glas krossades. Han tog hennes nycklar och sa att hon fick flytta omedelbart. 

Anställdes och blev chef

Chefen som hotade Emma hade även han kommit till boendet via socialtjänsten. Han var missbrukare och hade kopplingar till kriminella gäng. Efter en kort tid anställdes han och blev verksamhetschef.

Enligt tidigare anställda umgicks han då med kriminella klienter med kopplingar till gäng. Och han ska ha återfallit i missbruk.

Verksamhetschefen greps senare när han försökt bryta sig in i företagets lokaler. Han hotade även en kollega på boendet med att spränga hennes lägenhet. Han greps i centrala Malmö klädd i skyddsväst och med ett skarpladdat hagelgevär i väskan, och sa att han hade det på grund av hot från mc-gäng. Han dömdes för brotten, till tio månaders fängelse.

Det skarpladdade hagelgevär som fanns i mannens väska när polisen stoppade honom. Foto: Polisen

En socialsekreterare anmälde stödboendet till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, när hennes missbrukande klient fick bo hemma hos samma verksamhetschef som hotat Emma. Boendet fick kritik på flera punkter.

Verksamheten gjordes om

Behandlingsverksamheten lades ner hösten 2012, enligt företaget för att det blev ”för rörigt med allt och oroligt på platsen”. Verksamheten gjordes om till den man driver i dag med stödboenden utan vård.

Men även i den verksamheten har man anställt kriminella – vilket SVT Nyheter Skåne berättat om. Förra året hittades knark i en lägenhet som en anställd lånade.

Här, på Sofielund i Malmö, låg behandlingshemmet där Emma hotades. Foto: Tove Hansson

Ett dokument visar att Malmö stad 2012 beslutade att inte använda stödboendet mer, men man har fortsatt – under de senaste åren för runt tio miljoner kronor per år.

Katarina Lindeberg, avdelningschef för strategiska avdelningen på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen, känner inte till beslutet.

– Den finns inte med i det system vi har i dag som är från 2012. Varför kan jag inte uttala mig om. I så fall är det ju en brist, om det inte följt med. Så detta behöver vi ju följa upp, säger hon.

– Om man är på ett boende och blir hotad av medarbetare så är det fullständigt oacceptabelt. Det ska inte förekomma.

En handling som kommit in till socialstyrelsen visar att Malmö stad redan 2012 kände till brister på boendet. Men man slutade aldrig köpa deras tjänster.

I dag är Emma 25 år och har själv ordnat lägenhet och jobb. Men hon känner att hon fått klara resan dit på egen hand. 

– Jag tycker att det är hemskt att det fortfarande är problem där. Jag trodde alla problem handlade om den här verksamhetschefen och att det skulle ändra sig när han var borta, men det har det tydligen inte gjort, säger Emma.

SVT Nyheter Skåne har sökt företaget som driver stödboendet, men de har avböjt intervju. I samtal med SVT har ägaren tidigare medgett att det fanns allvarliga brister i verksamheten på den tid då den kriminella mannen var verksamhetschef, och att man därför lade ner behandlingsdelen.

Företaget har också via sin advokat låtit hälsa: ”Vårt stödboende fyller en viktig funktion i samhället där människor som avtjänat fängelsestraff får en chans att återvända till samhället genom vår utslussningsverksamhet, vilken syftar till att minska återfall i kriminalitet. Att enskilda individer som bor eller har bott i vårt stödboende påstås ha begått brott och brutit mot placeringsreglerna är inget vår verksamhet eller andra individer boende hos oss kan lastas för. Av skäl hänförliga till sekretess kan vi inte uttala oss om de enskilda individer SVT nämner i reportaget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet