En död och flera skadade i Lund. Foto: Emil BäckströmVisa alla (6)
Visa alla (6)

En död och flera skadade i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En person har dött och tre personer är skadade sedan de blivit påkörda av en buss utanför Centralstationen i Lund i kväll. Olyckan inträffade efter att hett vatten strömmat upp ur en sprucken ledning och lagt en tät dimma över staden.

En buss körde på flera personer utanför restaurang Harrys på Bangatan i Lund vid 19-tiden i kväll. Olyckan, där en person omkom och flera skadades, inträffade efter att stora mängder hett vatten trängt upp ur en vattenläcka när en fjärrvärmeledning gått sönder.

Polisen bekräftar att en person har dött till följd av skador efter bussolyckan.

Polisens informatör Nils Norling säger att det även är flera personer, varav en brandman, som blivit skadade av den heta vattenångan.

Martin, som inte vill uppge sitt efternamn, blev vittne när han stod och pratade med en bekant utanför en butik. Han är omskakad, men berättar sakligt för TT om hur han såg en buss komma skenande och att det slog gnistor under den, av något som såg ut som en cykel.

– När man ser en buss komma skenande på det sättet och man hör folk skrika, och ser någon ligga på ett ställe och ytterligare någon ligga på ett annat ställe, då blir det för mycket, säger han.

”Hela gatan blivit en flod”

Det var vid 18-tiden som ett fjärrvärmerör sprang läck i närheten av Clemenstorget mitt i centrala Lund.

– Det ser ut som hela gatan har blivit en flod, säger Linda Fridh som bor på St Laurentiigatan.

Brandmännen vadar i vatten på gatan nedanför Lindas balkong.

– Det är en av våra fjärrvärmerör som sprungit läck, säger Michael Widing, kommunikationschef på Kraftringen.

88 grader varm ånga

Vid 21-tiden hade man fortfarande inte fått stopp på vattenläckan, men flödet har minskat avsevärt, uppger polisen. Vattenångan som sprutade ut var som mest 88 grader varm.

– Det är inte alls lika hett när det kommer ut nu, säger polisens informatör Nils Norling.

Michael Widing säger att de så snart som möjligt ska ta reda på vad som har hänt och börja laga ledningen som sprang läck.

Delar av centrum spärrades av

Delar av centrum har spärrats av och polisen uppmanar alla att respektera de avspärrningar som polisen har satt upp. Ånga har bildats när det heta vattnet mött den kalla luften, och gjort att sikten på sina håll är näst intill obefintlig.

Vid 21-tiden hade några av avspärrningarna hävts, men delar av Sankt Laurentiigatan – där läckan inträffade – var fortfarande avspärrad.

– Där ska man fortfarande vara varsam. Det är fortfarande mycket ånga i luften så det kan upplevas dimmigt. Men undviker man de avspärrade gatorna så löper man ingen risk att bränna sig, säger Nils Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet
En död och flera skadade i Lund. Foto: Emil Bäckström
Centrala delar av Lund stängdes av i kväll p g a den stora vattenläckan. Foto: Linda Fridh och Stefan Njord
Vattenånga från läckan ger dimma i vinternatten. Foto: Linda Fridh
Vattenånga fyllde Clemenstorget i kväll. Foto: Linda Fridh och Stefan Njord
Foto: Linda Fridh och Stefan Njord
Dimman la sig tät vid Centralstationen i Lund. Foto: Linda Fridh och Stefan Njord