Foto: SVT

Tog för mycket betalt för skolskjuts – nu betalar Vellinge Taxi tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge taxi ska betala tillbaka 295 000 kronor plus moms till Vellinge kommun. Det är innebörden av en uppgörelse mellan parterna, som kommer efter att SVT Nyheter Skåne avslöjat felaktigheter i fakturor för särskild skoltaxi.

– Vi är nöjda med överenskommelsen, säger Vellinges utbildningschef Fredrik Wegbratt.

Det var i januari som SVT Nyheter Skåne avslöjade att taxibolaget tagit för mycket betalt för särskild skolskjuts i Vellinge. Granskningen visade att Vellingeelever som går på särskolegymnasium  i Malmö eller Trelleborg ofta samåkte i taxibilarna, men att Vellinge taxi fakturerade kommunen som om alla åkt ensam i bilen.

Hänvisade till tradition

Efter SVT Nyheters avslöjande medgav Vellinge taxi att bolaget inte redovisat samåkning. ”Av tradition och gamla rutiner som fortvarit har prissättningen på särskoleskjutsen skett genom s k fastpris per elev”, skrev Vellinge taxis vd till kommunen.

Avtalet var skrivet så att taxibolaget skulle få betalt för körda kilometer och kommunen har därför vidhållit att fakturorna varit felaktiga. Att gå genom alla tiotusentals resor har inte varit möjligt, enligt utbildningschefen Fredrik Wegbratt.

Vellinge kommun har också begärt att underlagen till fakturorna ska göras om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.