Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas och Israel

Stillestånd för samtal om eldupphör

Förhandlingarna om ett eventuellt eldupphör i Gaza har nått ett dödläge på grund av Israels operation i Rafah. Det säger shejk Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, premiärminister i Qatar och medlare i kriget mellan Israel och Hamas.

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani säger dock att försöken att komma framåt i samtalen fortsätter.

Överblick

WHO levererar medicinska förnödenheter

Världshälsoorganisationen WHO har levererat medicinska förnödenheter till norra Gaza för första gången på två veckor. Leveransen var till Al-Ahli-sjukhuset. Det meddelade generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagen.

"Mitt i pågående intensiva fientligheter lyckades WHO och partners fortfarande nå Al-Ahli-sjukhuset i Gaza stad. Första uppdraget till norra delen av remsan sedan den 13 maj." skrev Tedros på X.

15 000 liter bränsle, 14 sjukhussängar, mediciner och traumaförnödenheter har levererats, något som räcker till cirka 1 500 personer. Något som enligt sjukhuset kommer räcka i 10 dagar, rapporterar CNN.

Israel använde USA-tillverkade bomber i tältlägerattack

Bomber som användes i Israels attack mot ett tältläger i Rafah i söndags tillverkades i USA, enligt The New York Times och CNN.

Det visar analyser av en video från platsen som har granskats av experter.

Bomben har identifierats att vara av slaget GBU-39, ett precisionsvapen för markmål tillverkat av Boeing.

Amerikanska tjänstemän har pressat Israel att använda mer av denna typ av bomber, som de säger kan minska antalet civila offer, enligt NYT.

Sven • Hej! Vad är egentligen skillnaden mellan Gazaremsan och Västbanken? Ligger inte Gaza i Västbanken?

Hej Sven.
Gaza ligger inte på Västbanken.

De palestinska områdena innefattar Västbanken, som delvis styrs av den palestinska myndigheten och av partiet Fatah samt Gaza där terrorstämplade Hamas styr.

Fatah är internationellt erkänt som Palestinas lagliga representant.

Här kan du läsa mer om varför styret av de palestinska områdena är uppdelat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter om mötet i FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd var i möte under tisdagskvällen med anledning av attacken mot Rafah.

- Algeriets FN:s ambassadör säger att man snabbt vill driva igenom en resolution för att få stopp på striderna, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Internationella Röda Korset uppmanar till vapenvila

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) uppmanar till eldupphör och obehindrat humanitärt tillträde till Gazaremsan.

”Vi behöver desperat en politisk lösning som gör att vi kan få ett eldupphör för att få in hjälp”, sade IFRC:s ordförande Kate Forbes till Reuters.

Hon säger att organisationen är redo att göra skillnad men att de måste få tillgång till Gaza.

IFRC är ett nätverk som samordnar 191 organisationer som arbetar med katastrofer och krig, till exempel Röda halvmånen som bland annat bar ambulanspersonal i Gaza.

Markerad händelse

Paus i leverans när flytande piren skadats

Den flytande piren som använts för att leverera förnödenheter från havet in till Gaza har skadats av svår sjögång.

Nu pausas leveranserna tills problemet är löst.

– Ombyggnaden och reparationen av piren kommer att ta minst en vecka, säger Sabrina Singh, Pentagons biträdande talesperson.

Efter reparationerna kommer den att flyttas tillbaka och förankras på nytt, enligt Singh.

Bild ovanifrån av den flytande piren utanför Gaza
Den flytande piren utanför Gaza när den var nybyggd. Foto: CENTCOM
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Ändrar inte hållning gentemot Israel

Vita Huset har ingen avsikt för att ändra sin hållning gentemot Israel, även om de ser med oro på situationen i Rafah. Det säger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, på en presskonferens. Han menar också att det inte är något de blundar för.

Samtidigt har försvarsminister Lloud Austin haft “direkta och uppriktiga” samtal med Israels regering, rapporterar TT.

– Vi tar självklart det som inträffade under helgen på allvar. Vi har alla sett bilderna, de är fruktansvärda, säger Pentagons biträdande talesperson Sabrina Singh.

Haleys text på bomben: "Gör slut på dem!"

Den före detta republikanska presidentkandidaten i USA, Nikki Haley, besökte under måndagen platser i Israel där Hamas utförde terrorattacken den 7 oktober.

Haley anser att den senaste tidens erkännande av palestinsk stat och påtryckningarna för att stoppa kriget "bara har uppmuntrat" Hamas. "Och när Israels vänner backar, så tar terroristerna deras plats", säger Haley.

Under ett besök vid en militärpostering skev Haley ett meddelande på en artillerigranat. ”Gör slut på dem! USA älskar Israel”.

Nicky Haley skriver på en israelisk bomb "Gör slut på dem! USA älskar Israel”.
Haley visades runt av Knessetledamoten och den före detta Israeliska FN-ambassadören Danny Danon som publicerade bilden ovan på plattformen X.
Markerad händelse

Kristersson (M): Stridsvagnar i Rafah "oroande"

Det är mycket oroande att Israel under dagen gått in med stridsvagnar i Rafahs stadskärna, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på X under tisdagskvällen.

"Vi är många som ser stora risker för ytterligare civila dödsfall, som vid söndagens attack vid ett tältläger", fortsätter Kristersson.

"Sverige och EU förväntar sig att Israel följer Internationella domstolens beslut och avbryter offensiven i Rafah för att skydda civila."

I fredags beordrade Internationella domstolen i Haag (ICJ) Israel att stoppa sin militära offensiv i Rafah.

Markerad händelse

Israelisk militär förnekar attack i Al-Mawasi

Den israeliska militären förnekade att de utfört en attack mot området Al-Mawasi i Gaza på tisdagen. Det skriver IDF i ett uttalande på Telegram vid 18-tiden på tisdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet