Sex personer har åtalats för de våldsamma upploppen i Malmö. Nu startar rättegången. Foto: TT

Upploppsåtalad: ”Allt handlade om att jag skulle få fler följare”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen behandlas upploppet efter en koranbränning i slutet av augusti i Malmö tingsrätt. Sammanlagt sex personer har åtalats för våldsamt upplopp.

Under fredagen behandlas upploppet på Amiralsgatan och dagen är vikt åt mannen i 30-årsåldern. Övriga åtalade är mellan 16 och 17 år. En av dessa är en kvinna, resten män.

Stora mänger videomaterial

Åklagaren Tomas Olvmyr berättar i sin sakframställan vad han menar hänt under den aktuella kvällen, då stämningen blev allt mer hätsk.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– Istället för att lugna ner sig byts äggen ut mot stenar, säger han och berättar att även så kallade molotovcocktails kastats mot polisen.

En polis som fanns på plats vid oroligheterna på Amiralsgatan har också kallats som vittne.

Som en del av bevisningen finns en stor mängd videomaterial från polisen.

Ung kvinna erkänner

Alla de åtalade som är under 18 år har med undantag för en person med sig någon förälder under förhandlingen. På grund av coronarestriktioner har antalet åhörare begränsats och rättegångssalen är fullsatt.

Mannen i 30-årsåldern förnekar under förhandlingen att han gjort sig skyldig till brott. Det gör även samtliga övriga tilltalade förutom den unga kvinnan.

En av de yngre männen medger att han varit på plats i korsningen mellan Amiralsgatan och Norra Grängesbergsgatan och kastat en sten, men förnekar brott.

– Samtliga åtalade har man kunnat se i den här korsningen, säger åklagare Tomas Olvmyr.

Filmade sig själv

Den äldre mannen tog taxi till platsen, berättar åklagaren. Som en del av bevisningen mot honom finns en Snapchat-film där mannen filmar sig själv i taxin samtidigt som han säger ”Jag är på väg, motherfuckers”.

Mannens försvarare Eva Bazo uppmanar rätten att göra en bedömning om huruvida hennes huvudman är betrakta som någon slags anförare.

– Folk i bakgrunden skrattar, det är ingen som lyssnar, säger Eva Bazo.

Mannen själv berättar att han först var tveksam till att ta sig till platsen för oroligheterna, men att han ändrat sig efter att många personer hört av sig via Snapchat och uppmanat honom att komma dit.

Ville få fler följare

Han beskriver sitt eget agerande på platsen som en ”föreställning” ämnad för de personer som följer honom i sociala medier och tittade på hans direktsändning.

Han medger att han kastat sten, men säger att han inte velat träffa eller skada någon.

– Allt handlade om att jag skulle få fler följare, fler tittare, säger han.

Åklagaren ifrågasätter detta sätt att se på agerandet.

– Du har inte varit i en Hollywood-film utan du har varit i verkligheten och det är ett antal poliser som har blivit skadade, säger åklagaren Tomas Olvmyr.

Flera poliser skadades

Enligt åklagaren skadades 15 poliser under upploppet och polisfordonen fick skador för tre miljoner kronor. ”Det bara haglar stenar på oss”, hörs en polis berätta i en av de filmer som spelas upp i rättssalen.

Upploppen i Malmö

Det var i slutet av augusti som Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram Kurs, initierade en koranbränning i Malmö. Denna genomfördes utan polistillstånd. Händelsen filmades och lades ut på nätet, och väckte starka reaktioner.

Cirka 300 personer samlades på Amiralsgatan och i Rosengård och det sköts fyrverkerier, smällare och bengaler. Polisen utsattes för stenkastning och några skadades.

Det startades också ett tjugotal bränder på olika platser i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet