Foto: Bernard MikulicVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter bränderna: Lund sätter upp fler övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler stannar hemma i spåren av coronakrisen, skärper nu Lunds kommun och Lundapolisen sina insatser för att skapa trygghet i staden. Ett antal flyttbara kameror kommer att sättas upp runt om i Lund och vakter kommer att bevaka bostadsområden, skolor och universitetsområden.

Sommar och pandemi medför ökad risk för skadegörelse och bränder. Den bedömningen gör Lunds kommun tillsammans med polis och räddningstjänst, universitet och kommunala bolag. Tillsammans vidtar de nu fler och nya åtgärder för att minska riskerna för brott och bränder i Lund i sommar.

Bland annat kommer ett antal övervakningskameror att sättas upp på olika platser i Lund.

– Jag kan inte gå in på hur många eller var de här kamerorna kommer att sättas upp av säkerhetsskäl. Men kamerorna kommer att vara flyttbara. Kamerorna är bara en av flera insatser som vi gör för att öka tryggheten i sommar, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Brottslingar får betala

Philip Sandberg (L) hoppas att insatserna gör att de som begår brott också får ta konsekvenserna av sina handlingar.

– Kameror har den effekten att de både förebygger brott och ger förutsättningar för att lagföra personer för brotten. Om man förstör något i sommar, ska man inte bli förvånad om man sedan får en faktura på det man har förstört, säger kommunstyrelsens ordförande till SVT Nyheter Skåne.

Slår vakt om staden

Lund kommer även att anställa vakter som kommer att bevaka bostadsområden, skolor och universitetsområden i sommar. Kommunen kommer även att uppmana skolorna att rensa skolgårdarna från bråte och lättantändliga saker.

– Den här sommaren blir speciell när många evenemang är inställda och många stannar hemma. Förra sommaren hade vi flera bilbränder i Lund och den här våren har vi också haft flera bränder. Med den här satsningen vill vi ligga i framkant och undvika de här situationerna, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

I sommar kommer kommunen att sätta upp flyttbara kameror runt om i Lund för att förebygga brott och bränder. Foto: Linda Fridh/SVT

Spetsar sin samverkan

Sommaren kan också innebära en ökning av missbruk av alkohol, droger, langning eller våld i nära relationer. Även inom det här området gör kommunen förebyggande insatser.

– Vi har en välfungerande samverkan sedan tidigare som vi nu spetsar ytterligare inför sommarens utmaningar. Vi kommer ha veckovisa avstämningar hela sommaren i den här gruppen för att följa läget och kunna sätta in åtgärder där det behövs, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet