Nya ubåtstyper utvecklas och SAAB Kockums anställer 100, Kristianstads torrlagda våtmarker är en klimatbov och Carina ville bjuda på tårtor efter pensionen men stoppades i dörren till polishuset där hon jobbat i 30 år.

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: Ubåtstillverkaren Saab Kockums i Malmö satsar igen, Kristianstads torrlagda våtmarker släpper ut mer växthusgas än kommunens bilar och efter 30 år på polishuset i Ystad ville Carina bjuda kollegorna på tårta – men stoppades då i dörren.

Ny ubåtsserie, förändrat omvärldsläge och möjligheter till export gör att Saab Kockums anställer 100 nya ingenjörer i Malmö.

Ubåtstillverkaren Saab Kockums i Malmö satsar igen – anställer 100 nya ingenjörer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Just nu byggs de två helt nya ubåtarna HMS Blekinge och HMS Skåne i Karlskrona, säger Cecilia Larsson, platschef för Saab-Kockums i Malmö, i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Torrlagda våtmarker i Kristianstad släpper ut lika mycket växthusgaser som alla personbilar i kommunen. Nu vill Kristianstads Vattenrike våtlägga markerna igen.

Kristianstads torrlagda våtmarker en klimatbov – släpper ut mer växthusgas än kommunens bilar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En stor del av utsläppen i Kristianstad skulle kunna undvikas om torvmarken får bli blöt igen, säger Mattis Vindelman på Kristianstads vattenrike i klippet. Foto: SVT

Alla svenska anstalter och häkten har tillgång till någon form av bibliotek. SVT Nyheter Skåne har tagit reda på vilka som är de mest utlånade böckerna.

Här är den mest utlånade boken på skånska fängelser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns flera exempel på intagna som aldrig har läst, säger Susanne när hon visar upp biblioteksböckerna på häktet i Helsingborg. Se i klippet vilka som är mest populära bland de intagna. Foto: SVT

Carina Björk hade jobbat i över 30 år hos polisen och ville bjuda sina kollegor i Ystad på tårta efter pensionen, men hon stoppades i dörren  på grund av nya säkerhetsrutiner.

Carina ville bjuda kollegor på tårta – stoppades i polishusets dörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Carina Björk om när hon inte fick bjuda kollegor på tårta. Foto: Marc Femenia / TT och privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.