Den 31-årige mannen som sköts till döds inne på Emporia var känd av polisen sedan tidigare. Foto: Johan Nilsson/TT

40-åringen häktas för medhjälp till mordet på Emporia

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig man anhölls i lördags misstänkt för mord på en man på köpcentrumet Emporia i Malmö den 19 augusti. På tisdagseftermiddagen häktades mannen men rubriceringen ändrades till medhjälp till mord. Sedan tidigare är en 15-årig pojke häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Pojken är även misstänkt för mordförsök på en kvinna, men den brottsmisstanken riktas inte mot 40-åringen.

– Han förnekar brott, sade försvarsadvokaten Mats Pennander till TT när häktningsförhandlingen inleddes.

”Misstag”

På grund av förundersökningssekretets kan Pennander inte säga så mycket mer om fallet, men han kallar gripandet av 40-åringen för ett ”misstag”.

-Min klient har inget med detta att göra, säger advokaten.

Den 40-årige mannen häktades i knappt tre veckor.

Kammaråklagare Michelle Stein vill i nuläget inte gå in på närmare detaljer om varför 40-åringen är misstänkt och vad bevisningen består i. Hon vill inte heller lämna någon information om var mannen greps eller var han är hemmahörande.

– Tingsrätten delade min bedömning att det fanns skäl att häkta mannen för att han inte ska kunna förstöra utredningen, fly eller fortsätta begå brott. Nu fortsätter utredningen med oförminskad styrka genom fortsatta förhör och tekniska undersökningar, säger kammaråklagare Michelle Stein som leder förundersökningen enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Flydde i panik

Människor flydde i panik när en tonåring öppnade eld på köpcentret Emporia i Malmö på eftermiddagen den 19 augusti. En man dödades och en kvinna skadades allvarligt i samband med skjutningen. Den misstänkte gärningsmannen, som är 15 år gammal, greps kort efter händelsen och är nu anhållen misstänkt för mord och mordförsök.

Den 31-årige man som sköts till döds var medlem i det kriminella MC-gänget Satudarah och hade under många år haft polisens ögon på sig. Under de senaste åren har han fått en allt mer framträdande roll i den gängkriminella världen och var enligt polisen en del av den pågående våldsspiralen i Malmö.

I en tidigare version av artikeln skrev vi att mannen häktades misstänkt för mord, vilket inte stämmer. Den 40-åriga mannen är häktad misstänkt för medhjälp till mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.