Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Gunilla Öhlin under den syn som hölls på plats i Markaryd under hovrättsförhandlingarna. Foto: SVT/Arkiv

Åklagaren om Markarydsfallet: ”Vi har vänt på varenda sten”

Publicerad

Drygt ett års utredning och rättslig prövning – och resultatet blir en dom där en man döms till 1500 kronor i dagsböter. Men åklagare Gunilla Öhlin ser inte den friande domen i Markarydsfallet som ett misslyckande.

– Absolut inte. Vi har gjort den här utredningen på ett effektivt och noggrant sätt. Vi har vänt på varenda sten man kan tänkas vända på, säger Gunilla Öhlin.

Hovrätten valde att helt avfärda hennes argument kring att brottet måste ha genomförts av två gärningsmän. Tvärtom bedöms det inte som osannolikt att en av dem inte alls hade med gärningen att göra.

Vad är det som saknats för att bevisa att båda deltog i brottet?

–  Vi har ingen ordentlig brottsplats. Vi vet tillgreppsplatsen på bilen, vi vet fyndplatsen av mannen. Men vi har ingen teknisk bevisning i form av fingeravtryck eller liknande och då får man värdera bevisningen utifrån detta, och det har vi gjort på olika sätt.

Liknar Lindomefallet

Det är inte åklagaren själv, utan Åklagarmyndighetens rättsenhet som fattar beslut om man kommer att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

Men Gunilla Öhlin säger att Markarydsfallet påminner om det så kallade ”Lindomefallet” från 1990, där just två mordåtalade män skyllde brottet på varandra och friades i hovrätten eftersom man inte kunde avgöra vem av dem som hade begått brottet.

– Jag kan inte avgöra huruvida det finns något prejudikatsintresse i det här målet, men jag ska givetvis skicka upp det till Åklagarmyndigheten för bedömning, säger Gunilla Öhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet