Basir Hosseini har bott i lägenheten i nästan två år. Han delar lägenhet med två andra asylsökande ensamkommande personer. Foto: Ricardo Garcia/SVT.

Kackerlackorna har tagit över deras kök – fångat tusentals

Publicerad

Tre personer delar på en tvårumslägenhet som blivit invaderad av kackerlackor. Fastigheten – som ligger i Åseda i Uppvidinge kommun – hyrs av Migrationsverket och lägenheten fungerar som asylboende.

Tre asylsökande ensamkommande personer delar på en tvåa i en fastighet i Åseda. Basir Hosseini har bott i lägenheten i nästan två år.

– Det blir mer och mer kackerlackor och de är överallt. På bara tre dagar har vi fångat alla de här kackerlackorna, säger han.

På diskbänken ligger sex fällor som Basir tagit fram från olika platser i köket, fyra av dem är helt täckta av kackerlackor. Det är flera tusen kackerlackor som fångats på bara några dagar.

Fällorna fylls snabbt med tusentals kackerlackor Foto: Ricado Garcia/SVT

Det är så mycket kackerlackor i köket och i lägenheten att de boende måste köpa egna fällor.

– Vi har kontaktat Migrationsverket men de kommer hit sällan. Vi får några fällor men de blir fulla direkt och då kan inte vi vänta tills de kommer tillbaka igen, säger Hassan Mohammadi som delar lägenheten med Basir.

Hassan Mohammadi och Basir Hosseini tvingas köpa egna fällor. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Efter att SVT Nyheter Småland tagit upp det här har Migrationsverket bestämt sig för att sanera lokalerna.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och ingen ska behöva bo med kackerlackor, säger Fredrik Söderberg Bruce, presschef på Migrationsverket. Han bekräftar samtidigt att saneringen kommer att påbörjas under måndagen och att ungdomarna erbjudits en tillfällig lägenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet