Ägarna till butiken i Böda överfölls i sitt hem på natten och tvingades stänga av larm och öppna kassaskåp. Foto: SVT

31-åring döms till sex års fängelse för brutala Bödarånet

Uppdaterad
Publicerad

Sex års fängelse. Så ser domen ut för den 31-årige man som varit åtalad för det grova rånet mot en Ica-butik i augusti förra året.

– Jag hade yrkat på ett längre fängelsestraff, men på det stora hela är jag väldigt nöjd med domen, säger åklagare Kjell Janneson.

Den dömde mannen trängde sig in i butiksägarnas bostad mitt i natten och band dem till händer och fötter och tvingade sedan ägarna att stänga av larmen som fanns och öppna kassaskåpet.

Bödarånet

Butiksägarna blev hotade med kniv och utsatta för allvarliga hot och lämnades inlåsta.

Kalmar tingsrätt anser att mannen är skyldig till det grova rånet och dömer honom till sex års fängelse. Utöver domen om grovt rån döms mannen också för grovt häleri.

Särskilt hänsynslöst och rått

Kalmar tingsrätt skriver i domen att brottet bör bedömas som grovt eftersom rånet bedöms som synnerligen välplanerat, det ägde rum nattetid i en bostad i direkt anslutning till butiken. Och att rånet var särskilt hänsynslöst och rått eftersom de som utsattes för rånet lämnades bundna och inlåsta.

31-åringen nekar till brott

Försvarsadvokatens uppfattning är att det finns starkt stöd i utredningen, för att 31-åringen inte varit inblandad på det sätt som han har blivit dömd för av Kalmar Tingsrätt.

– Domen står i strid med min klients inställning. Han har inte begått det här brottet. Han förnekar brott och det gör han fortfarande, säger försvarsadvokaten Byron Törnström. 

Överväger ni att överklaga domen? 

– Det ligger ju nära till hands om man förnekar brott, men det är något vi kommer att diskutera vidare.  

1,4 miljoner i skadestånd

Den 31-åriga mannen ska också betala ett skadestånd på nästan 1,4 miljoner.  

– Det är ett betydande belopp i förhållande till hur det ser ut med praxis i Sverige, säger åklagaren Kjell Janneson. 

Åklagaren har också fått igenom den kvarstad som han begärt.  

– Vi har tagit egendom till ett värde av 1 290 000 från den tilltalade i förvar, för att kunna täcka målsägarnas skadeståndsanspråk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bödarånet

Mer i ämnet