Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ulrika och Patrik Lindh om saknaden och sorgen av deras son Philip som omkom i en A-traktorolycka på Öland. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Deras son dog i A-traktorolycka på Öland – säkerhetsbältet hade kunnat rädda hans liv

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika och Patrik Lindhs son Philip var bara 16 år när han omkom i en A-traktorolycka på Öland.

– Hade han haft säkerhetsbälte tror vi att han hade klarat sig, säger Ulrika.

Familjen Lindh bor i en by på gränsen mellan Mörbylånga och Borgholms kommun på Öland. De driver ett lantbruk, och motorer har varit en naturlig del av barnens uppväxt. När äldste sonen Philip tog sitt körkort och skaffade A-traktor strax efter 15-årsdagen var lyckan total.

– Det var en frihet helt enkelt, annars är man ju fast och beroende av föräldrar som kan skjutsa, säger Ulrika Lindh.

Borgholm

Pappan fick åka på olyckslarmet

Men en natt i april 2020 inträffade det värsta tänkbara. Philip körde av vägen med sin A-traktor efter att ett hjul lossnat. Han klämdes fast i fordonet.

Pappa Patrik var själv en av de första på olycksplatsen, då han är deltidsbrandman. Väl på plats anade han att något inte stod rätt till, eftersom han blev ombedd att spärra av vägen och hålla sig borta från själva olycksplatsen.

– Det tog ganska lång tid innan jag fattade vem det var, jag ville inte tro det. Det gick liksom inte att ta in, säger Patrik Lindh.

Först på sjukhuset ett par timmar senare fick familjen beskedet att Philips liv inte gick att rädda.

Säkerhetsbältet

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i antal de två senaste åren. Samtidigt har olyckorna blivit fler, och Transportstyrelsen har därför fått i uppdrag av regeringen att se över om reglerna behöver skärpas.

På tisdagen presenterades utredningen, med förslag på bland annat bilbälte och vinterdäck för A-traktorer.

Men för familjen Lindh kommer utredningen alldeles för sent.

– Vi hoppas på bälteskrav och att det också blir bestämt att man inte får åka mer än två i bilen. Jag tycker också att utbildningen ska kompletteras med att man får testa att köra en A-traktor på trafikskola,  säger Ulrika Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet