Växjö kommunhus Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Formellt klart i dag: Växjös vuxenutbildning i egen regi läggs ner

Publicerad

Under onsdagen tog Växjö kommun det formella beslutet att lägga ner den del av vuxenutbildningen som bedrivs i egen regi. Anledningen är bland annat att verksamheten har gått med underskott. Men oppositionen menar att de inte fått rätt förutsättningar att konkurrera med de privata aktörerna.

När Växjös kommunala vuxenutbildning organiserades om 2017 fick alla privata utbildningsföretag som uppfyllde vissa kriterier rätt att utföra vuxenutbildning och SFI, Svenska för invandrare, i kommunen. Kommunens egen verksamhet har hela tiden funnits kvar som ett av de alternativ som eleverna kunnat välja. Men nu ska den alltså läggas ner.

– Vi står inför ett tufft läge med stigande arbetslöshet och vi behöver alla resurser vi kan få för att satsa på utbildningsplatser och vi kan inte tyngas av ett underskott, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i Nämnden för arbete och välfärd, till SVT nyheter Småland.

Orättvis konkurrens

Men socialdemokraterna i nämnden menar att kommunens egen verksamhet inte har fått möjlighet att konkurrera med de privata aktörerna på lika villkor. Deras främsta kritik gäller skillnader i hur många lärare som är behöriga.

Av de lärare som just nu jobbar med vuxenutbildning i kommunens egen regi är alla behöriga. Enligt Thomas Thornell (S), som är andre vice ordförande i nämnen, har det företag som nu tar över kommunens kurser bara cirka 50 procent behöriga lärare.

– Det är egentligen det som gör mig mest ont, att man river upp en verksamhet som är fungerande. I rättvisans namn ska sägas att det finns privata aktörer som också har hundra procent behöriga lärare, men det är generellt sett en lägre andel behöriga lärare hos de privata aktörerna än bland kommunens egna, säger Thomas Thornell.

Tvist om lärarbrist

Men Oliver Rosengren menar att det totalt sett inte är brist på behöriga lärare inom Växjös vuxenutbildning.

– Av alla lärare i hela vuxenutbildningen är 136 av 181, det vill säga 75 procent, behöriga.

Men vore det inte bra att ställa krav på utbildningsföretagen att de ska anställa behöriga lärare för att de ska få utföra utbildning åt kommunen?

– Men det regleras redan i lagen, där står det att behöriga lärare ska anställas om det går. Det är ingenting som Växjö kommun kan påverka, säger Oliver Rosengren.

Men enligt Thomas Thornell finns det företag som bedriver utbildning åt kommunen som inte har en enda behörig lärare.

– Ett företag hade noll behöriga lärare ett år och sen ett år senare hade de fortfarande ingen. Ett seriöst företag borde kunna hitta behöriga lärare, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.