Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättegångens första dag handlade i stort om att åklagaren väldigt detaljerat gick igenom hur de misstänkta gärningsmännen rört sig i Markaryd med omnejd runt den 31 juli förra året då den 70-åriga mannen försvann.  Foto: Peter Magnusson SVT

Rättegången i Markarydsmordet inleddes utan åtalade i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången mot de två män som är misstänkta för att mördad en 70-årig man i Markaryd förra sommaren. Men på grund av coronasmitta på häktet närvarade de åtalade endast via videolänk. Något som försvarsadvokaterna var kritiska till.

– När man är misstänkt för ett allvarligt brott är det jätteviktigt att vara i plats i rättssalen. Man ska kunna prata med sin försvarare i pauserna och vara delaktig i rättegången, säger Tommy Nilsson som företräder en av de åtalade männen.

Strulig första dag

Att de misstänkta gärningsmännen inte fysiskt närvarade under rättegången var en försiktighetsåtgärd eftersom det finns coronasmitta bland intagna på häktet i Växjö. Men efter återkommande teknikstrul med videolänken togs till slut beslutet att pausa förhandlingen och hämta de åtalade männen till rättssalen.

Rättegångens första dag handlade annars i stort om att åklagaren detaljerat gick igenom hur de misstänkta gärningsmännen rört sig i Markaryd med omnejd runt den 31 juli förra året – dagen då den 70-åriga mannen försvann.

I klippet ovan sammanfattar SVT Nyheter Smålands reporter Ricardo Garcia rättegångens första dag.

Rättegången fortsätter igen på fredag klockan 9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet