Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En grön elcykel spelar en central i bevisningen mot 27-åringen som misstänks för dödsskjutningen på Ängöleden i Kalmar. Foto: Polisens förundersökning

Bevisen som knyter 27-åringen till dödsskjutningen på Ängöleden i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen drar rättegången igång mot den 27-åriga man som är åtalad misstänkt för mordet på Ängöleden i Kalmar. En plastdel från en elcykel med DNA-spår från den misstänkte mannen är en av åklagarens starkaste bevisning.

Den 6 mars 2022 sköts en 25-årig man ihjäl på en cykelväg vid Ängöleden. En 27-årig man med kopplingar till det kriminella nätverket ”Norrlidengänget” åtalades i slutet av januari i år misstänkt för mordet.

– Vi tror att det är en hämnd för det mord som skedde på Kvarnholmen den 11 februari 2022, säger åklagare Kjell Jannesson.

Dödshotade från arresten

27-åringen misstänks tillsammans med två andra män också för skjutningarna på Proviantgatan och Värsnärsvägen i Kalmar, som inträffade före dödskjutningen på Ängöleden. Men det är bara 27-åringen som är misstänkt för mordet.

– Vi vet att han var fruktansvärt upprörd efter den första dödsskjutningen. Han sa uttryckligen till personalen under ett förhör att han ska döda den som gjort det, säger Kjell Jannesson.

Åklagaren har ”bra bevis”

Åklagarens främsta bevismaterial är, förutom en beslagtagen elcykel, också det misstänkta mordvapnet – trots att det aldrig har hittats.

– Vi vet att det är samma vapen som använts i alla tre individuella skjutningar. Det kan vi se på hylsorna, och det är även samma ammunition. Det är ett bra bevis, säger åklagare Kjell Jannesson.

27-åringen själv förnekar brott, enligt förundersökningen. Det samma gäller de två andra män som också åtalats, för de två andra skjutningarna.

Hör mer om åklagarens bevis i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet