Här kan nyanlända inte längre få hjälp Foto: SVT

Hultsfred får hjälp med flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

I december stoppade Hultsfred sitt mottagande av nyanlända med motiveringen att situationen blivit ohållbar. Nu är det klart att Hultsfred får stöttning av andra kommuner i Kalmar län.

Hultsfreds kommun kommer att få avlastning i flyktingmottagandet från övriga kommuner i Kalmar län. 67 nyanlända som nyligen sökt sig till kommunen kommer att få erbjudande att flytta till andra kommuner i länet.

Kalmar är den kommun som kommer att erbjuda en plats till flest, totalt 15 personer. Även övriga kommuner i länet, förutom Högsby och Nybro, är med i samarbetet som startats på initiativ av länsstyrelsen.

Flyktingmottagning i Hultsfred

”Exceptionell situation”

– Vi är glada att vi bor i ett län där man har den här positiva inställningen och vill samarbeta. Vi är det enda länet i landet som kunnat nå en sådan här överenskommelse, säger Linda Wolfgang, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Rent praktiskt innebär överenskommelsen att människor som nyligen själva valt att flytta till Hultsfred, och som efter Hultsfreds beslut i december inte längre får rätt till exempelvis försörjningsstöd eller bostad genom kommunen, erbjuds att söka sig till någon av de andra kommunerna i Kalmar län i stället.

– Vi kommer inte tvinga någon att flytta. Men Hultsfred är i en exceptionell situation, som många andra kommuner också riskerar att hamna i. Det handlar om att många bosätter sig där man redan har relationer, det är stor bostadsbrist och så bor man under väldigt förhållanden och betalar ockerhyror, säger Linda Wolfgang.

Antalet nyanlända minskar inte

I slutet av 2016 tog Hultsfreds kommun det oväntade beslutet att helt stänga sitt flyktingmottagande för så kallad egenbosättning. Sedan dess får nyinflyttade nyanlända personer inte längre hjälp med exempelvis försörjningsstöd och bostad från socialtjänsten.

Kommunen motiverade beslutet med att situationen blivit ohållbar och att man helt enkelt inte mäktade med det stora antalet nyanlända.

– Det är kö till skola, kö till förskola och SFI, och vi hittar inte heller bostäder. Vi klarar inte alls detta, sa socialchef Ann-Gret Sillén då.

Det drastiska beslutet, som nu utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), har dock inte lett till att antalet nyanlända som söker sig till Hultsfred avtagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet