Mustafa Türkkan som äger Jojjes kök vägrar lämna lokalerna i Oskarshamn, trots att han förlorade tvisten i hyresnämnden. Nu sätter han hoppet till att tingsrätten ska göra en annan bedömning, och inte tvångsavhysa honom. Foto: SVT/Arkiv

Jojjes framtid avgörs i domstolen

Publicerad

I januari lämnade Oskarshamns kommun in en stämningsansökan mot ägaren till Jojjes kök. De vill att han tvångsavhyses från lokalen, efter en långvarig konflikt. Nu inleds förhandlingarna i Kalmar tingsrätt kring det omstridda gatuköket.

Ägaren Mustafa Türkkan skulle ha lämnat lokalerna senast den första november förra året, efter ett beslut i hyresnämnden förra året. Men det har han inte gjort och håller fortfarande sitt gatukök öppet trots hot från kommunen om tvångsstängning och avhysning.

– Jag har väntat på det, men de har nog inte vågat. Jag har fortfarande öppet, säger Mustafa Türkkan till SVT.

Gatuköket ska rivas

Bakom konflikten ligger ett kommunbeslut om att riva gatuköket, till förmån för fler parkeringsplatser framför Coop-butiken. Beslutet motiveras med att det ingår i kommunens långsiktiga plan för att stärka centrumhandeln i Oskarshamn. Men någon rivning har alltså inte blivit av.

Enligt ett avtal som skrevs mellan Oskarshamn kommun och Mustafa Türkkan 2014 fick han reducerad hyra under tiden som gatuköket skulle avvecklas, och erbjöds också en ersättningslokal i närheten av den nuvarande. Men han är inte nöjd med villkoren i avtalet och säger att han känner sig lurad.

– Den lokalen är kulturminnesmärkt och skulle bli både för dyr för mig att bygga om och att hyra, säger Mustafa.

Vad har du för förhoppningar på förhandlingarna idag?

– Vi får se vad som händer, det finns mycket detaljer i det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer