Foto: TT

Liga misstänks ha tvättat 1,5 miljoner genom Swish

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer i 20-årsåldern misstänks ha agerat penningtvättare åt en ännu okänd person som gett direktiv via Skype, och ska ha lurat till sig drygt 1,5 miljoner kronor från runt 25 privatpersoner. Idag startar den omfattande rättegången om grovt penningtvättsbrott, alternativt grovt bedrägeri, i Kalmar tingsrätt.

De misstänkta personerna ska under 2015 ha kopplat upp sina mobiltelefoner till över 25 olika bankkonton genom bland annat betaltjänsten Swish. Olika belopp har sedan satts in på andra privatkonton och därefter tagits ut. I vissa fall har betalningar gjorts till utlandet genom Western Union.

Penningtvätten har gjorts i bland annat Växjö, Hultsfred, Vimmerby, Stockholm, Malmö och Umeå.

Hultsfred

Grov systematisk brottslighet

En del av pengarna har gått till direktköp av den digitala valutan bitcoins. De överförda beloppen varierar i storlek – från drygt 3 000 kronor upp till 185 000 kronor. Vid ett par tillfällen har målsägande fattat misstankar och spärrat sina konton.

De sju personerna, fem män och två kvinnor, står åtalade misstänkta för grovt penningtvättsbrott och brotten anses grova eftersom de ingår i ett led av brottslig verksamhet som utövats systematiskt och i stor omfattning.

Instruktioner från en okänd person – ”Mad-brain”

Den huvudtilltalade i härvan är en 24-åring man från Hultsfreds kommun, som både ska ha utfört majoriteten av brotten och gett instruktioner tillsammans med en okänd person. Den okända personen som kallas för ”Mad-brain” är fortfarande på fri fot.

– Den här personen har opererat på Skype och sedan har den här personen eller grupperingen varit väldigt skicklig på att undvika exponering, det är det han har haft de här penningtvättarna till, säger kammaråklagaren Magnus Ling.

Den åtalade 24-åringen nekar till brott. Han dömdes 2015 i Kalmar tingsrätt för försök till mord och avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff.

Rättegången som startade i Kalmar tingsrätt idag väntas pågå i tio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet