Foto: Tindra Englund

Kommunen förbereder sig för en nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Idag träffades många av de aktörer som på olika sätt berörs om Cementa stänger ner sin tillverkning i Degerhamn. Resultatet är att det nu kommer att tillsättas en ny arbetsgrupp för utvecklingen av södra Öland och att även Cementa kommer att ingå i denna.

Idag vid lunchtid träffade Mörbylångas kommunledning Cementas svenska företagsledning för att försöka övertala dem att behålla sin produktion i Degerhamn. Även regiondirektör Helena Nilsson och landshövdning Tomas Carlzon deltog i mötet och förhoppningen var att man skulle lyckas avstyra Cementas planer eftersom man befarar att de skulle kunna innebära ett hårt slag mot hela södra Öland.

Inget kommunen kan påverka

Men enligt det avgående kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) står det klart för samtliga efter mötet att de anledningar som Cementa lyfter fram till varför de överväger att stänga ner fabriken är saker som kommunen inte har möjlighet att ändra eller påverka.

Mörbylånga

Hur beslutet landar beror istället på MBL-förhandlingarna som påbörjas i nästa vecka.

– De anledningar de lyfter fram handlar om utsläppsrätter och avgifter för exporterad cement. Dessutom är fabriken i Degerhamn den minsta fabriken som de har i norra Europa och den har även de äldsta ugnarna vilket innebär att det krävs stora investeringar om de ska behålla den, säger Henrik Yngvesson.

– Nu har det ju gått en dryg vecka sedan besked kom och det känns fortfarande lika overkligt. Men det känns ändå skönt att ha få ha träffat företagsledningen och hört deras version.  Det är inte roligt, men det tycker ingen, säger Matilda Wärenfalk (S), tillträdande kommunalråd i Mörbylånga.

Tillsätter en arbetsgrupp

Från kommunens och regionens sida har man därför istället bestämt att genast tillsätta en ny arbetsgrupp som de kallar för ”Kraftsamling södra Öland” och under mötet stod det klart att även Cementa kommer att delta i denna grupp som en del av näringslivet.

– Om det nu blir så att det skulle stänga så behöver de finnas med i diskussionen om hur vi utvecklar södra Öland för att mildra konsekvenserna av nedstängningen, säger Henrik Yngvesson.

När beskedet kom om att Cementa övervägde att stänga ner sin produktion på södra Öland var det många som blev både oroliga och rädda. Fabriken spelar idag en stor roll för bygden och som en Degerhamnsbo uttryckte det: ”Cementa är Degerhamn och Degerhamn är Cementa”.

Foto: Mörbylånga kommun.

Kommer vädja in i det sista

Den sista förhoppningen som kommunen har för att få Cementas ägare att ändra sig är den vädjan i form av ett brev som man skickade till de tyska ägarna i förra veckan.

– Vi kommer att fullfölja samtalen om vi får kontakt med huvudkontoret i Tyskland och föreslå att Cementa får fortsätta leva kvar som en forsknings och utvecklingsanläggning om än i mindre skala, säger Henrik Yngvesson.

Men han erkänner att förhoppningen om detta är ganska liten och att kommunen inte har tid att vänta på det slutgiltiga beslutet.

– ”Kraftsamling södra Öland” kommer att tillsättas oavsett vad. Vi kan inte vänta på MBL-förhandlingarna, för om vi väntar till efter beslutet så kan det vara för sent, säger Henrik Yngvesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet