Norrhults stålgjuteri sattes under tisdagsmorgonen i konkurs. Foto: SVT

Norrhults Stålgjuteri i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Norrhults Stålgjuteri med 55 anställda har försatts i konkurs. Beslutet togs av Växjö tingsrätt under tisdagsmorgonen på bolagets egen begäran.

– Vi tappade marknadsandelar i Norge då oljepriset gick ner och det har påverkat försäljningen negativt, säger Johan Rask, produktionsledare på Norrhults Stålgjuteri till SVT Nyheter Småland.

Johan Rask, produktionsledare på Norrhults Stålgjuteri. Foto: SVT/Ricardo Garcia Canchaya
Uppvidinge

Personalen är inte varslade om uppsägning. Företaget hoppas på att nya intressenter ska skjuta in pengar så att företagets likvida problem kan lösas. 

– Jag tror absolut vi kan ta oss ur det här, säger Johan Rask. 

Akuta likviditetsproblem

Konkursen beror enligt vad som hittills framkommit på akuta likviditetsproblem, bland annat när det gäller skatter som inte kan betalas i tid. Norrhults Stålgjuteri såg då ingen annan möjlighet än att begära bolaget i konkurs, skriver Smålandsposten.

– Bolaget har årligen omsatt cirka 50 miljoner kronor och verksamheten har bedrivits i egna fastigheter i Norrhult. Redan nu står det klart att samtliga 55 anställda bedöms vara berättigade till statlig lönegaranti, säger konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson vid Maze Advokater till tidningen.

Under tisdagen kommer konkursförvaltaren och företagsledningen gå igenom möjliga lösningar på företagets ekonomiska kris. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet