Foto: Peter Magnusson SVT

Ingen gratis simskola för sexåringar i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner startar nu gratis simskolor för sexåringar så att de lättare ska lära sig simma under skoltiden. Men trots att Högsby upplever ett problem med simkunnighet bland sina grundskoleelever är kommunen inte med i den nationella satsningen.

Regeringen har tillsatt 300 miljoner kronor till landets kommuner så att de ska kunna erbjuda gratis simskola till alla elever som går i förskoleklass. Bidraget är framförallt inriktat på att nå barn i socioekonomiskt utsatta gruppper och för att få det har kommunerna behövt söka det aktivt. Men Högsby kommun lämnade aldrig in någon ansökan och har därför gått miste om pengarna.

– Vi har haft rotation på flera funktioner som har gjort att det blivit missar i systemet, berättar kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C).

Högsby

Ni har problem med simkunnigheten bland unga och missar satsningen. Vad tänker du om det?

– Det är en brist. Men vi kanske ändå inte kunde ha varit med. Vi har ingen egen simhall och måste transportera våra barn till andra kommuner. Då hade inte de 176 000 kronor vi skulle fått räckt, säger Stihna Johansson Evertsson (C).

Svårt utan egen simhall

De statliga pengarna har fördelats utifrån hur många sexåringar som bor i kommunen, utan hänsyn till om det finns en simhall i kommunen. Sen har kommunerna fått ansöka om bidraget.

Inte heller Mörbylånga kommun har någon egen simhall.

– Vi har vanligtvis tufft att hitta platser i andras simhallar. Nu när alla storsatsar på fler simskolor blir det omöjligt för oss att hitta tider, säger David Idermark som är skolchef i Mörbylånga.

Ger kommunerna stor frihet

Socialstyrelsen som har i uppdrag av regeringen att fördela pengarna menar att kommunerna har stor frihet i hur de väljer att lägga upp undervisningen. Enligt dem har flera kommuner under den gångna sommaren haft simskola i sjöar i stället för i simhallar. Det går dessutom att söka pengar för att skjutsa barn till simskolan.

– Transporter kan vara stödberättigande förutsatt att huvuddelen av statsbidraget använts till barnens simundervisning, säger Mia Eklöf, utredare på avdelningen för statsbidrag på Socialstyrelsen.

Högsby har nu startat en egen utredning hur de kan arbeta vidare med att förbättra simkunnigheten bland de unga i kommunen.

– Utbildningsutskottet har gett uppgiften till skolchefen. Vi får göra om och göra rätt kan man väl säga, avslutar Stihna Johansson Evertsson.

Utbetalda medel för simskola för sexåringar 2018

Alvesta 775 691

Borgholm 308 513

Emmaboda 176 353

Hultsfred 427 595

Högsby 0

Kalmar 0

Lessebo 390 784

Ljungby 722 321

Markaryd 268 153

Mörbylånga 0

Nybro 137 000

Oskarshamn 887 344

Tingsryd 323 716

Torsås 232 119

Uppvidinge 308 513

Vimmerby 0

Västervik 1 095 957

Växjö 2 727 427

Älmhult 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet