Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT Bild/Arkiv

Polisutredning kring regionchef ännu inte inledd

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen kring den före detta chefen inom en verksamhet i Region Kalmar låter vänta på sig. Polisen hinner inte att utreda den stora mängd bedrägeribrott som anmälts.

Det var i mitten på februari som det blev känt inom Region Kalmar att en chef inom verksamheten hade handlat för drygt 768 000 kronor med sitt tjänstebetalkort utan att redovisa sina inköp.

Polisen överbelastade

SVT Nyheter har tidigare i år rapporterat om att bedrägeribrotten ökat explosionsartat i södra Sverige vilket gör att polisen endast prioriterar akuta fall.

– Bedrägeriutredarna är oerhört ansträngda just nu, men exakt varför Region Kalmars polisanmälan inte börjat utredas ännu kan jag inte svara på, säger Robert Loeffel som är presstalesperson för polisen i region syd.

I väntan på utredning

SVT Nyheter Småland har försökt nå Carolina Adler som är chef för bedrägerisektionen i polisregion Syd, men utan framgång. Polisen kan i ett mejl bekräfta att en utredning ännu inte inletts efter att händelsen polisanmäldes den 15 februari i år.

Den före detta chefen som misstänks för brott har omplacerats inom verksamheten i Region Kalmar och jobbar nu med administrativa arbetsuppgifter.

Extern granskning

Enligt Johan Rosenqvist som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar, inträffade kortbedrägerierna under hösten 2016.

– Det fanns synpunkter inom dåvarande Landstinget att det saknades transparens kring redovisningarna av tjänstekorten, de plockades bort under 2016. Brottsmisstankarna mot tjänstemannen uppstod långt senare efter att vi anlitat externa granskare av bokföringen, säger Johan Rosenqvist.

Finns det någon risk att den anställde kan begå liknande brott?

– Nej det finns absolut ingen risk att personen kan fortsätta begå liknande brott inom vår verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.