Lars-Olof Petersson (S), menar att Alvesta hanterat coronapandemin bra trots att IVO nu beslutat att journalgranska Högåsens äldreboende. Foto: Vilhelm Stokstad/TT / Privat

Lars-Olof Petersson (S): ”Inte förvånad att vi granskas”

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekade under tisdagen ut 40 kommuner som stått för närmare 70 procent av alla coronarelaterade dödsfall på Sveriges äldreboenden. Alvesta var en dessa utpekade kommuner och ska nu granskas av IVO.

– Jag är inte förvånad att vi granskas med tanke på att vi var först i länet med att få in covid-19 på ett av våra äldreboenden, säger Lars-Olof Petersson (S), ordförande i Alvesta kommuns omsorgsnämnd.

IVO presenterade en lista på 91 boenden där man kommer att göra en fördjupad tillsyn. Två av dessa boenden finns i Alvesta. De 91 boendena har en förhöjd riskprofil, enligt IVO. Men exakt vad den förhöjda riskprofilen innebär uppges variera från fall till fall.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

”Hade agerat annorlunda”

Lars-Olof Petersson menar att kommunen hade agerat annorlunda om man hade vetat att en coronapandemi skulle spridas över världen.

– Pandemin kom väldigt snabbt. Men självklart hade vi hade agerat på ett annat sätt om vi vetat att pandemin var på väg, säger han.

Men trots att ni hade samma förutsättningar som andra kommuner är ni en av dem som drabbats hårdast. Hur kommer det sig?

– Jag tror att man ska vara försiktig med att anklaga någon för att ha skött pandemin bra och en annan för att ha skött pandemin dåligt. Om vi väntar och ser om säg ett år är det nog mer relevant att jämföra och dra slutsatser om hur det skiljer sig mellan olika kommuner, för vi befinner oss i olika stadier av pandemin.

”Borde ha agerat snabbare”

Christer Brincner (KD), andre vice ordförande i omsorgsnämnden, välkomnar granskningen och hoppas att den kan leda till trygghet för både personal och omsorgstagare i framtiden. Christer Brincner berättar att han i stort är nöjd med hur kommunen har hanterat smittan, men att man borde ha agerat snabbare på två punkter.

– Vi borde både ha informerat personalen och infört besöksförbud på våra äldreboenden tidigare, säger han.

Hör Lars-Olof Petersson i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet