Region Kronoberg har nu svarat Ivo på hur man ska lösa den akuta vårdplatsbristen. Foto: TT, SVT

Regionens svar på Ivo:s krav – samlokalisering och utbildning ska ge fler vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskade vårdplatserna i Kronoberg upptäcktes stora brister. Ivo kräver åtgärder och nu har regionen redovisat sina svar.

I Ivo:s beslut från i slutet av augusti 2023 framgår det att två brister måste åtgärdas. Bristen på disponibla vårdplatser och att patienter riskerar att inte få sina behov av vård, omvårdnad och läkemedel tillgodosedda.

Det framgår också i beslutet att bristen på disponibla vårdplatser medför allvarliga patientsäkerhetsrisker.

Nu har regionen skickat in svaren på hur man ämnar lösa problemen, och vilka problem som redan anses lösta.

I svaren skriver regionen bland annat att man startat en vårdplatsgrupp för ett bättre samarbete mellan kliniker och att detta ska ge fler vårdplatser. Man har också intensifierat arbetet med att utbilda ny och befintlig personal för att säkerställa och behålla kompetens i verksamheten.

Vårdavdelningar på två kliniker har också samlokaliserats, och förhoppningen är att det ska öka antalet vårdplatser. Ingen utvärdering av detta är ännu gjord.

Man skriver också att man ska öppna fler vårdplatser på akutvårdsavdelningen och på Centrallasarettet under vården 2024. Hur detta ska gå till står det dock ingenting om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det sliter på samvetet att veta att man inte ger den vård man ska, säger sjuksköterskan ”Anna”. I klippet berättar hon om hur vården blivit sämre under hösten och om varför hon har beslutat sig för att sluta. Foto: William Frykfeldt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.