Under tisdagen är det den sista förhandlingsdagen i hovrätten kring mordet på en 70-årig man i Markaryd. Foto: Johan Nilsson/TT

Markarydsfallet: Åklagarens nya bevisning i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fortsatte förhandlingen i hovrätten angående fallet i MArkaryd när en 70-årig man bragdes om livet. SVT Nyheter Småland finns på plats i hovrättssalen i Jönköping och kommer att rapporterar direkt från förhandlingen med start klockan 09.

I juli dömdes de två männen till livstids fängelse för mord på 70-åringen i Markaryd 2019. Domen överklagades både av de dömda och av de anhöriga som ville få ett högre skadestånd.

Efter fyra rättegångsdagar, som på grund av platsbrist hållits i säkerhetssalen i Örebro tingsrätt, kommer rättegången att avslutas på plats i hovrätten i Jönköping.

Markarydsfallet

Ny övervakningsfilm

Åklagare Gunilla Öhlin har presenterat ny bevisning till hovrätten, bland annat en övervakningsfilm från dagen för försvinnandet i Markaryd. På filmen syns den ena misstänkta gärningsmannen cykla förbi, för att styrka att han befunnit sig i närheten av den mördade 70-åringen. Även 70-åringen har fångats på samma kamera drygt en timme senare.

I slutet av september hölls även en visning på plats i Markaryd där rätten besökte 17 olika platser som förekommer i utredningen. Bland annat besökte rätten den bensinmack där ett vittne såg 70-åringens champagnefärgade Volvo med stulna registreringsskyltar.

Man har även fått tag i en låda med kläder som en av de misstänkta skickat från Sverige till en vän i Ukraina efter brottet. Polisen har på dessa kläder försökt säkra spår som kan binda männen till mordet, men resultat från analyserna är i skrivande stund inte klara.

Klart är att en keps som hittats bland kläderna har en logotyp från ett företag som den mördade 70-åringen ofta handlade verktyg från.

Inte hittat bilen

De två misstänkta männen nekar till att ha mördat 70-åringen. De erkänner dock att de suttit i den stulna bilen men skyller mordet på varandra.

Enligt tingsrätten begick männen brottet i samförstånd, men deras försvarare menar att det finns stora brister i bevisningen. Bland annat har rättsläkare inte kunnat fastställa dödsorsak eller dödstidpunkt. Man har inte heller hittat 70-åringens bil, som åklagaren hävdar, har använts för att transportera 70-åringens kropp till platsen i skogen där den hittades.

Under måndagen och tisdagen kommer åklagare Gunilla Öhlin och de två männens försvarsadvokater att hålla sina slutanföranden.

Följ rapporteringen från sista hovrättsdagen direkt på SVT Nyheter Smålands webb och i SVT:s app.

Fakta

2020-11-04. Den här artikeln har uppdaterats efter att hovrätten frikände de båda männen den 4 november 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet