De skärpta lokala rekommendationerna förlängs i Kalmar län fram till sista maj. Foto: Isabell Höjman/TT

Skärpta rekommendationer förlängs i Kalmar län – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

De skärpta rekommendationer som infördes i Kalmar län några dagar innan Valborgsmässoafton förlängs nu ytterligare. På grund av den fortsatt höga smittspridningen gäller de nu fram till och med den 30 maj.

– Tyvärr har vi ännu inte sett någon tydlig nedgång i smittspridningen, därför förlängs nu rekommendationerna till och med 30 maj, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Detta gäller:

Rekommendationen från smittskyddsläkaren är att:

  • Alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.
  • Inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider.
  • Den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår.
  • Vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Munskydd i kollektivtrafiken

Kommunerna rekommenderas också att hålla icke-nödvändig verksamhet stängd, med undantag för aktiviteter för barn.

Också rekommendationerna för skolan, förlängs till den 30 maj, samt rekommendationen att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken eller på arbetsplatser där smitta bekräftats och avstånd inte kan hållas.

Kommande tid avgörande

– De kommande två veckorna kan vara helt avgörande för att smittspridningen i vårt län ska avta, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

De regionala rekommendationerna omfattar alla som bor eller vistas i Kalmar län och gäller alltså till och med 30 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förutsättningarna för en snabb massvaccination på Scania i Oskarshamn förändrades - och gjorde att regionen fick bryta avtalet man hade med företaget. Hör platschef Roger Blezell berätta mer i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet