Lars-Ove Johansson (C) är kommunalråd och Magnus Gunnarsson (M) är kommunstyrelsens ordförande. Foto: Ljungby kommun/SVT

Så blir det nya politiska styret i Ljungby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fortsatt Alliansstyre i Ljungby kommun. Den tidigare interna överenskommelsen med SD bröts och man inleder nu valteknisk samverkan med S och V.

I tidigare interna diskussioner har Alliansen kunnat tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. Men nu har man istället valt att gå en annan väg.

– Vi förhandlade med båda sidor. Vi upplevde ändå att vi fick mest allianspolitik genom att ingå valteknisk samverkan med S och V, hur konstigt det än låter. För priset att göra ett samarbete med SD blev för högt, säger kommunstyrelsens ordförande, Magnus Gunnarsson (M).

Val 2022

Vad menar du med att priset blev för högt? 

– I form av antalet poster och därmed också det långsiktiga politiska inflytandet för Alliansen. Vi hade fått ge ifrån oss för mycket.

Ett strategisk samarbete

Alliansen har styrt kommunen sedan 2007 och i år förlorade Centerpartiet två mandat i kommunfullmäktige, samtidigt som Moderaterna fick ett nytt.

– Samarbetet med S låg närmast till hands för oss i Centerpartiet. Vi ville inte regera ihop med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Nu blev det inte så och det känns jättebra. Den valtekniska samverkan mellan Alliansen, S och V handlar om att släppa fram oss i styrelsen helt enkelt. Efter att valen är gjorda är det som vanligt, säger kommunalrådet Lars-Ove Johansson (C).

– Det pratas mycket om beröringsskräck med olika partier men vi har beslutat inom Alliansen att det ska synas att vi har två oppositioner. Den ena oppositionen är S och V och den andra är SD. De representeras i de poster som partierna får, säger Magnus Gunnarsson (M).

”S och V dörrmatta för borgligheten”

Sverigedemokraterna hade helst sett ett majoritetsstyre tillsammans med KD och M. När beskedet om att man bryter den påtänkta överenskommelsen kom, var besvikelsen ett faktum. 

– Det är en märklig uppgörelse. Det är mycket anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och vänstern är dörrmatta till borgligheten. Det är ytterst beklagligt. Vi ser med tillförsikt redan fram mot valet 2026 och de svekdebatter som kommer följa i spåren av detta, säger Sverigedemokraternas gruppordförande Krister Salomonsson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet