Arkivbild på tiggande kvinna. Foto: Leif Blom/TT

”Tiggarna är rädda och vill inte prata”

Publicerad

Antalet EU-migranter som kommit till Diakonicenter i Växjö har minskat rejält sedan polisen slog till mot den organiserade människohandeln i förra veckan. Och de som kommit är fåordiga.

Fredrik Lindgren är chef för Diakonicentrum i Växjö. Han reagerade starkt när det i förra veckan uppdagades att tiggeriet på många håll varit organiserat, när tio personer greps och ett tjugotal EU-migranter omhändertogs.

– Det är jättetråkigt och fruktansvärt att det hänt och jättebra att det uppdagas, säger han.

Människohandel med tiggare

Har ni på Diakonicenter inte anat detta?

– Att det är organiserat på något sätt, det förstår man ju. Men i vilken utsträckning är jättesvårt, och jag har inte upplevt att någon varit tvingad, eftersom de åkt hem och sedan återkommit.

”Frågar inte speciellt mycket”

Sedan räden i förra veckan har betydligt färre EU-migranter dykt upp på frukosten som serveras varje dag. Och de vill inte prata om det som hänt.

– Några har ju varit här. Vi har försökt fråga lite men de vill inte prata. De är rädda i sig och litar inte på andra. De är rädda för polisen och rädda att berätta som det är. Och vi frågar inte speciellt mycket – de som kommer hit ser vi som gäster, alla är välkomna oavsett vem man är och vad man har gjort.

Diakonicentrum har planerat att för tredje året i rad anordna ett begränsat antal sängplatser till utsatta EU-migranter under januari-mars. Men nu är det osäkert om det blir av. 

– Vi diskuterar det, säger Fredrik Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet