Den uppmärksammade branden utanför Högsby i februari lämnade Tove och Oskar och 19 andra personer hemlösa. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tove och Oskar fick bostad i ökänt hyreshus – förlorade allt i brand

Uppdaterad
Publicerad

Tove och Oskar Johansson skulle just få barn, men kunde inte få en enda lägenhet de sökte. Den slitna tvårummaren i Kolsrum utanför Högsby blev räddningen. Men fyra månader senare brann hela hyreshuset och allt de ägde ner.

Vi träffar Tove och Oskar, 20 och 25 år, och deras nu sju månader gamla son Maximilian på platsen där huset tidigare stod. I dag finns det bara en grusplan kvar.

När de flyttade in i lägenheten i september förra året var det med en stark känsla av lättnad. Då hade de sökt bostad under lång tid utan att få napp. Bristen på stadigvarande inkomst och skulder i bagaget gör det nästan omöjligt på dagens bostadsmarknad:

Utsatta bostäder

– I och med att jag inte är kreditvärdig så har det alltid varit svårt. Vi har sökt överallt och inte fått ett enda svar från någon. Om vi inte hittat vår hyresvärd Tony hade vi inte haft någonstans att bo, säger Oskar.

Polisen ofta där

När de flyttade in i Kolsrum saknades lampknappar, skåpsluckor och sladdar hängde löst från uttagen, färgen hade flagnat från väggarna. Men de rustade själva upp lägenheten och gjorde den beboelig, berättar de. Jobbigare var det med otryggheten runt hyreshuset:

– Polisen var där ofta och höll koll. Det har varit mycket bilar och människor i rörelse, stökigt överlag, säger Tove.

SVT har begärt ut polisens händelserapporter och de visar att patruller varit på plats vid hyreshuset nio gånger från det att Tove och Oskar flyttade in i september och fram till branden. Bland annat har det gällt anmälningar om olaga hot, misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Man har också flera gånger sökt efterlysta personer med koppling till huset.

Inga brandvarnare

Det var lilla Maximilian som började hosta och väckte Oskar och Tove den där tidiga februarimorgonen för tre månader sen. Det är de tacksamma för idag. Enligt räddningstjänstens händelserapport fanns det inte någon fungerade brandvarnare i hela fastigheten.

Ansvaret för brandvarnare ligger både på hyresvärden och hyresgästen, där hyresvärden ansvarar för att det ska finnas i lägenheten och hyresgästen att den ska fungera.

Tony Åkesson är hyresvärd för huset i Kolsrum:

– Många av mina hyresgäster hade bott i flera år och brandvarnare är det oftast hyresgästerna som sätter in. Om inte annat plockar de ner dem för att de blir irriterade på ljudet, säger han.

Värden: ”Inget jag kan göra något åt nu”

Men vad tänker du idag om att det inte fanns en enda som fungerade i hela huset?

– Det stämmer att det nog inte fanns i trapphuset heller, för det var under renovering. Och det är inte bra naturligtvis. Men det är inget jag kan göra så mycket åt nu.

Branden startade i en av lägenheterna i bottenplanet men förundersökningen om misstänkt mordbrand lades ner. Åklagaren kunde inte bevisa att den kvinna som häktades misstänkt för brottet faktiskt hade anlagt branden.

Fick hjälp med nytt boende

För Tove och Oskar innebar branden att de förlorade allt de ägde. Men tack vare sin hyresvärd kunde de få en ny lägenhet i ett av hans andra hus efter ett par dagar, och genom donationer från kyrkan och privatpersoner har de kunnat möblera den och skapa ett nytt hem.

– I början kändes det overkligt. Men sen när chocken lagt sig så känns det bra. Där vi bor nu har vi eget trapphus och då blir det mycket mer trygghet och man behöver inte vara orolig, säger Tove.

SVT Nyheter Småland kommer i flera delar granska förutsättningarna för dem som står längst ifrån bostadsmarknaden idag. I morgon publiceras del två om hyreshuset i Kolsrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta bostäder

Mer i ämnet