De båda dömda männen överklagar, det gör även de målsägande. Foto: Från polisens förundersökning

Trippla överklaganden av morddomen i Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

Idag är sista dagen att överklaga domen i det uppmärksammade Markarydsmordet, två överklaganden har lämnats in och ett tredje är på väg.

Efter en lång och omfattande rättegång dömdes två män för mordet på en 70-årig man i Markaryd för snart ett år sedan. De två männen som är i 50-årsåldern dömdes i tingsrätten till livstids fängelse.

Båda männens försvarsadvokater lämnar in överklaganden på tingsrättens dom.

Markarydsfallet

En av männen yrkar via sin advokat på att hovrätten ska frikänna honom både för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel, och bara döma honom för försök till bedrägeri. 

Han förnekar att han gjort sig skyldig till mord. Han menar att han inte ens har träffat mannen och inte utövat något våld mot honom. I sitt överklagande för han fram att tingsrättens dom bygger på flera antaganden och slutsatsen att det krävdes två gärningsmän för att genomföra mordet och bilstölden.

Skyller på varandra

Även den andra mannen överklagar domen.

– Vi överklagar alla delarna, ansvar, påföljd, skadestånd och utvisning, säger mannens försvarsadvokat Torgny Dahlberg som kommer lämna in överklagandet innan dagen är slut.

I första hand vill han att hans klient ska frikännas.

– Han har förnekat brott och sagt att det inte var han utan hans vän som gjorde detta. Han har varit i Markaryd och varit med i delar av händelseförloppet men han har inte deltagit i de avgörande delarna.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att även om det inte går att fullt ut utröna vem som gjort vad så kan de inblandade betraktas som medgärningsmän och alltså ändå dömas för mord.

Även anhöriga överklagar

Anhöriga till den mördade mannen har också överklagat domen via sin advokat. De yrkar på att skadeståndet som tingsrätten dömt ut till dem för sveda och värk ska höjas lite enligt Högsta domstolens beräkningsmodell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet