Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utreds för tjänstefel efter stängt flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning om tjänstefel inleds avseende ledamöterna i Hultsfreds kommuns krisledningsnämnd. Detta efter beslutet att stänga flyktingmottagandet.

När Hultsfreds kommun beslutade att stänga sitt flyktingmottagande i december 2016 berodde det enligt socialchefen Ann-Gret Sillén på att situationen var ohållbar.

Kommunen är en av de kommuner i landet som, sett till antalet invånare, tagit emot flest nyanlända. Men till slut klarade personalen inte av att hantera inflödet. Socialchefen beskrev då läget som allvarligt och sa att handläggare inte orkade med sitt arbete och kände sig stressade.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Bryter mot lagen

I slutet av 2016 bestämde sig därför kommunen för att sätta stopp för sitt flyktingmottagande. Det innebar att nyanlända inte längre kunde söka försörjningsstöd där.

Men då bryter kommunen mot lagen, menar Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Som i början av maj i år hotade Hultsfreds kommun med miljonvite för det stängda mottagandet.

Enligt IVO ska kommunen betala en miljon kronor i vite för att de bryter mot Socialtjänstlagen. Kommunen har fram till den 1 september i höst på sig att återgå till att följa lagen.

Utreds för tjänstefel

Enligt ett första beslut från åklagarkammaren i Kalmar skulle ingen förundersökning om tjänstefel inledas. Men en privatperson som SVT Nyheter Småland varit i kontakt med valde att driva ärendet vidare.

– Det är principiellt viktigt. Demokratin bygger ju på att vi följer svensk lagstiftning. När jag först hörde talas om att de inte följde lagen tänkte jag hur är det möjligt. Hur har man landat i ett sådant resonemang, de har till uppgift att följa lagen, säger mannen som valt att ta ärendet vidare.

Det innebär att beslutet omprövats och att en förundersökning om tjänstefel inleds.

Beslutet okänt för kommunen

Förundersökningen berör ledamöterna i Hultsfreds kommuns krisledningsnämnd, som var den nämnd som beslutade om att stoppa flyktingmottagandet. Det innebär att personal kan få böter, avsked eller annan påföljd.

När SVT Nyheter Småland når socialchefen Ann-Gret Silllén så vet hon fortfarande ingenting om beslutet.

– Jag har inte hunnit kolla på detta än så jag kan inte kommentera det än, säger hon.

– Det kan inte sluta med att att de väljer vilka lager de ska följa. Är man myndighetsutövare så är man, säger mannen som anmält Hultsfreds kommun.

SVT Nyheter Småland har sökt Lars Rosander (C) kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds kommun men har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet