Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Siffrorna visar – Region Kronoberg vaccinerar långsammare än grannen Foto: Jack Guez, AFP / TT

Siffrorna visar – Region Kronoberg vaccinerar långsammare än grannen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan berättade vi att Region Kalmar och Gotland är de som hittills har vaccinerat störst andel av den totala befolkningen – något som kan förklaras av att fler äldre bor i Kalmar län. Men Kalmar slår även Kronoberg när det gäller andelen äldre som vaccinerats – något många ställer sig frågande till.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att Region Kalmar fram till vecka 6 (Senaste uppdateringen) hade vaccinerat en större andel av de äldre som ingår i Fas 1 än Kronoberg. I Fas 1 ingår personer som bor på särskilt boende – och personer med hemtjänst.

Tittar man exakt på siffrorna ser det ut så här:

Region Kalmar: 86 procent av dem som bor på särskilt boende har fått första sprutan, och 77 procent är helt färdigvaccinerade. 68 procent av dem som har hemtjänst har fått första sprutan, och 23 procent är färdigvaccinerade.

Region Kronoberg: 81 procent av dem som bor på särskilt boende har fått första sprutan, och 67 procent är helt färdigvaccinerade. 52 procent av dem som har hemtjänst har fått första sprutan, och 19 procent är färdigvaccinerade.

Enligt den officiella statistiken ligger alltså Kronoberg efter Kalmar i vaccintempo.

”Sparar inget vaccin”

Statistiken visar också att Region Kalmar fram till vecka 6 hade använt 99 procent av sina levererade vaccindoser, medan Region Kronoberg hade använt 72 procent av sina levererade doser.

Enhetschefen på läkemedelsenheten på Region Kronoberg, Magnus Munge, vet inte exakt varför siffrorna skiljer sig åt, men menar att det kan finnas flera skäl, till exempel eftersläpning i statistiken.

– Vi sparar inget vaccin, säger Magnus Munge till SVT.

Hör Magnus Munge resonera kring siffrorna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet