Foto: SVT

231 planerade bostäder hotas nu av tvist

Uppdaterad
Publicerad

En tvist mellan Salem, Södertälje och Trafikverket gör nu att ett helt byggprojekt i Högantorp hotas.

–Trafikverket vill skjuta ifrån sig ansvaret, säger Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

I fjol antog Salem kommun planbesked för att bygga nya bostäder i Högantorp. Projektet innefattar totalt 231 småhus på gränsen mellan Salem och Södertälje och skulle öppna upp för ett samarbete kommunerna emellan.

– I dessa tider av bostadsbrist i hela länet så tycker jag att man måste ha väldigt starka skäl för att säga nej till ett bostadsprojekt, sa kommunstyrelsens ordförande i Salem, Lennart Kalderén (M), till SVT i oktober i fjol.

Tvist om driftkostnad

Men nu hotas hela projektet då parterna inte kan komma överens med Trafikverket om vem som ska sköta driften av en fyra kilometer lång statlig väg som leder fram till området.

– Exploatören har sagt att han kan tänka sig att bekosta ombyggnationen av vägen, men driften ska ju Trafikverket sköta då det är en statlig väg. De vill skjuta ifrån sig ansvaret, säger Lennart Kalderén.

”Sätter käppar i hjulen”

Han berättar att både Salem och Södertäljes tjänstemän blev förvånade över det nya beskedet som myndigheten kom med under ett möte nyligen.

– Det sätter käppar i hjulen för hela projektet. Det behövs ju fler bostäder i Stockholmsområdet, så det vore tråkigt om det här inte blir av.

Enligt Kalderén beräknas driftkostnaderna av vägen landa på uppemot en miljon kronor per år. Och om Trafikverket inte står för dessa är det osäkert om kommunerna kommer vilja fullfölja projektet.

SVT har sök Trafikverket för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.