Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när kommunen gräver upp den olovliga tomten i videon ovan. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Tomter i Glasberga blev plötsligt 6 000 kubikmeter större – på grund av dumpat byggskräp

Uppdaterad
Publicerad

6 000 kubikmeter byggskräp dumpas, bortresta fastighetsägare och en prislapp på runt fyra miljoner kronor för kommunen – det är några av turerna kring villorna i Glasberga.  I videon ovan går vi igenom vad som egentligen skett.

Det var i februari 2021 som en villaägare larmade om dumpat byggavfall på kommunens mark, något som LT tidigare rapporterat om. Då upptäckte man att flertal tomter i Glasberga plötsligt blivit större – med fyllnadsmaterial som bland annat består av byggskräp för att fylla ut det som tidigare var naturmark och få till en plan yta.

Varför upptäckte inte kommunen detta innan villaägare larmade?

– Kommunen är stor och det är svårt att ha koll på allt som händer. Men vi jobbar nu på att få en organisation som fokuserar på olovlig markanvändning då vi ser att det är ett utbrett problem, säger Michael Lagerkvist, fastighetsförvaltare på kommunen.

Sökt fastighetsägare

Nu ska kommunen gräva upp massorna och kör dem till Tveta återvinning i Södertälje. Händelsen är polisanmäld för bland annat miljöbrott och egenmäktigt förfarande med kommunens mark. SVT har försökt nå fastighetsägare som fått ny mark utanför sitt hus men de vill inte ställa upp på intervju.

Hör Michael Lagerkvist, fastighetsförvaltare på Södertälje kommun, berätta om massorna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer