Foto: SLL Anna Molander/TT

Dan Kareliusson (SD): Vi ser helst att Ingrid Hult lämnar landstingsfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljepolitikern Ingrid Hult valde igår att lämna Sverigedemokraterna efter att det kommit fram att hon misstänkts för narkotikabrott. Nu vill partiet att hon lämnar sin plats i landstingsfullmäktige.

Ingrid Hult meddelade igår att hon lämnar Sverigedemokraterna men har, än så länge, inte tillkännagett om hon lämnar de förtroendeuppdrag hon har i bland annat kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

I landstingsfullmäktige hade Sverigedemokraterna nio mandat efter förra valet. Tre av ledamötena har sedan tidigare lämnat partiet men valt att sitta kvar som politiska vildar.

Kan bli fjärde vilden

Nu kan Ingrid Hult bli den fjärde tidigare Sverigedemokraten som sitter som vilde i landstingsfullmäktige, men Dan Kareliusson (SD), ledamot i landstingsfullmäktige tror inte det blir så.

– Jag tror hon kommer välja att lämna landstingsfullmäktige, det kan bli jobbigt för henne att komma hit, säger han.

”Ser helst att hon lämnar”

Dan Kareliusson berättar att han inte fått kontakt med Ingrid Hult ännu så han vet inte vad som kommer hända med hennes plats, men han ser helst att hon lämnar över sin plats till en ersättare från Sverigedemokraterna.

– Det är upp till var och en men vi ser helst att hon lämnar så att vi kan ta in en ersättare.

”Fortfarande vågmästare”

Han är inte orolig för partiets ställning i fullmäktige, även med ett ytterligare förlorat mandat. Och enligt kommunallagen är det forfarande SD som äger ersättarplatsen om Ingrid Hult väljer att sitta kvar men sedan inte dyker upp.

– Det blir en försvagning men än så länge tror jag vi är vågmästare, om blocken håller ihop, säger han och beklagar samtidigt det som hänt.

– Det är jobbigt när man måste lämna ett parti där man varit med i så länge och haft en hög position. Det tycker jag ändå man kan ha förståelse för, säger han.

SVT söker Ingrid Hult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.