Beata Milewczyk (SD) har lagt två motioner om handlingsplaner för unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Foto: Samy Dahlman/SVT/TT

Delade åsikter om hur unga i Södertälje ska välja bort kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är en av kommunerna som inte har en särskild avhopparverksamhet för de som vill lämna sitt kriminella liv och har en hotbild mot sig. Istället arbetar man med sociala insatsgrupper som ska underlätta avhopp. Men det råder delade åskiter om kommunens förebyggande åtgärder.

Frågan om hur man i ett tidigt skede kan fånga upp de unga som riskerar att hamna i kriminalitet diskuterades av Södertäljepolitikerna på måndagen. Två motioner från Sverigedemokraterna togs upp i kommunfullmäktige om att införa handlingsplaner för ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

Den ena handlingsplanen gällde ungdomar som omhändertagits med stöd av socialtjänstlagen och LVU (lagen om vård av unga). Den andra handlade om en handlingsplan för att sammanfatta de olika möjligheterna för åtgärder för att stoppa ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

– Det handlar om vad vi såg i de senaste avsnitten av Uppdrag granskning, med ungdomen som gång på gång fick åtgärder men som tyvärr inte nådde målet. Vi måste ha en plan och vi måste veta vad vi ska göra efter, sa Beata Milewczyk (SD) i kommunfullmäktige.

Tror inte på nya handlingsplaner

Men Rose-Marie Jacobsson (S), socialnämndens ordförande, tror inte att handlingsplaner är den rätta vägen. Hon hänvisar istället till kommunens arbete med den sociala insatsgruppen där skola, polis och socialtjänst har möten varje vecka.

– Vi var en av kommunerna som var först med att starta den sociala insatsgruppen som sitter tillsammans med polisen i Södertälje. Vi ska vara stolta över det samarbetet vi har mellan polis, skola och socialtjänsten, sa hon.

Kommunfullmäktige avslog båda motionerna från Sverigedemokraterna.

Lyfter arbetet med familjecentraler

Både Beata Milewczyk (SD) och Rose-Marie Jacobsson (S) framhöll arbetet med kommunens familjecentraler som en viktig del i det fortsätta arbetet för att tidigt ge stöd till familjer som riskerar att hamna snett.

På familjecentralerna samlas till exempel mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst och öppna förskolan på en gemensam plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.