Foto: SVT

”Man ska inte skicka skattepengar till brottslingar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar branschen skarp kritik mot Trafikverkets val av entreprenör för reparationen av Södertäljebron.

Reaktionerna är många efter Svenska Dagbladets avslöjande om att en av två ägare till företaget som Trafikverket anlitat för reparationen av Södertäljebron, nu visar sig ha blivit dömd till fängelse och näringsförbud.

”Obegripligt”

Byggnads ordförande, Johan Lindholm, är starkt kritisk.

– Det är obegripligt att Trafikverket inte har bättre koll på sina upphandlingar. Entreprenörsleden försvårar transparens och det är därför extra viktigt att myndigheter upphandlar seriösa företag, säger han till Svd.

– Man ska inte skicka skattepengar till brottslingar.

Starka reaktioner

Även Jessica Löfström, vd på byggbemanningsföretaget Expanderamera, reagerade starkt på nyheten:

– Ett sanitetskrav torde ju vara att man inte har med kriminella verksamheter och personer att göra, säger hon till Svd.

Mattias Schulstad, utredare inom upphandling och ekonomisk brottslighet på LO, säger till Svd att det här är ett typexempel på när offentliga upphandlingar inte fungerar som de ska.

Missar helheten

– Man fokuserar inte på hela affären, utan på lägsta pris. Och när affären är klar, börjar det uppdagas problem. De skulle man klarat av att lösa tidigare, dels genom att arbeta mer aktivt och ha bra förfrågningsunderlag, säger han.

Trötta på mentaliteten

Johan Lindholm, ordförande på Byggnads, håller med.

– Svenska folket är trött på den lägsta-priset-mentaliteten som rått de senaste åren. Vi kommer fortsätta att ställa krav på kollektivavtal och fortsatt utveckling av vårt huvudentreprenörsansvar, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet