Tidsfristen för att söka permanenta alkoholtillstånd har gått ut. Paula Lindström tillståndshandläggare på kommunen berättar vad brudpar ska tänka på. Foto: Privat/SVT

Efter skärpta kraven på festvåningarna – så många har sökt alkoholtillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Trots högljudda protester har nu nio av elva festvåningsarrangörer i Södertälje ansökt om permanenta alkoholtillstånd. De som ännu inte gjort det kan få problem med att servera alkohol i sina lokaler framöver.

Det är de hårdare krafttagen från polisen och kommunen som tvingat festvåningsägare och uthyrare att ansöka om permanenta serveringstillstånd – istället för som tidigare då varje festsällskap sökt tillfälligt tillstånd. Och hittills har nio av elva festvåningar sökt, Mona Lisa och Lagoona är de som inte tagit steget.

– Polisen kan i värsta fall beslagta alkoholen och brudpar riskerar att bli brottsanmälda också, säger Paula Lindström, tillståndshandläggare på Södertälje kommun.

Mona Lisa har, enligt kommunen, inte tidigare sökt varken tillfälliga eller permanent tillstånd och har därmed fortsatt möjlighet att få tio tillfälliga beviljade enligt riktlinjerna för alkoholservering. Men för Lagoona är det just nu stopp med att ansöka om nya fester med alkohol.

”Polisiär sak”

Enligt festvåningen Lagoona ska de skicka in sin ansökan om två veckor.

– Det har tagit tid för vår jurist har varit utomlands och det har tagit lång tid att samla ihop allt som behövs, säger Ramez Matti, som driver Lagoona.

Men enligt kommunen är det en enkel sak att skicka in och handlar bara om ett papper?

– Vi har sagt det till dem muntligt.

Vad händer med de fester som är planerade hos er under de kommande två veckorna?

– Då har vi tillfälliga tillstånd som fortfarande gäller.

Är det festvåningen eller brudparen som riskerar att begå brott?

– Det är en polisiär sak men jag kan tänka mig att det är båda två, säger Paula Lindström.

Har inte följt reglerna

SVT har tidigare rapporterat om att kommunen och polisen vill komma till rätta med festarrangörer som inte följer alkohollagstiftningen. Socialnämndens ordförande Rose-Marie Jacobsson (S) menade att även kommunen inte varit tillräckligt hård när de gång på gång delat ut tillfälliga alkoholtillstånd till de som anlitar festvåningarna – och därför måste festvåningarna själva nu ansöka om permanenta tillstånd.

Som ett led i de hårdare krafttagen mot festvåningarna har polisen gjort razzior på bröllopsfester för att kontrollera om rätt tillstånd finns. Polisen uppger att kontrollerna den senaste tiden visat på goda resultat.

– Samtliga festvåningar hade ett tillstånd som brudparet sökt. Inga avvikelser, skriver Jonas Packalén i ett mejl till SVT Nyheter Södertälje.

I klippet ovan berättar Södertälje kommuns alkoholhandläggare vad du ska tänka på om du ska ha bröllopfest i en av Södertäljes festvåningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.