• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Den 35-åriga mannen misstänks för tre fall av våld mot tjänsteman. Foto: ur polisens förundersökning

Rättegång om påkörda p-vakter tas om – ”kände inte igen den åtalade”

Publicerad

På onsdagen hålls en ny huvudförhandling mot den man som misstänks ha kört på parkeringsvakter i centrala Södertälje förra året. Orsaken är att målsägande inte kände igen honom i rättssalen.

Det var i slutet av maj som rättegången hölls första gången. En 35-årig man stod då åtalad misstänkt för att ha försökt köra på parkeringsvakter när hans bil skulle bogseras bort efter att det upptäckts att den stod parkerad på en plats för rörelsehindrade.

Enligt åtalet ska mannen då ha angripit vakterna med våld genom att köra på två av dem och över foten på den tredje. Samtliga ska ha orsakats smärtor. En av dem ska ha blivit så pass skadad att hon behövt flertalet operationer.

Hade rakat av sig skägget

Men innan domen hade meddelats, framkom nya uppgifter som gjorde att fallet behövde tas upp i rätten igen.

– Det var efter den första huvudförhandlingen som målsägandena inte var säkra på att det var rätt person som var tilltalad för brottet. De tyckte att han såg annorlunda ut i rättssalen. Det kan ha varit på grund av att han hade skägg vid tidpunkten då det misstänkta brottet ska ha begåtts, säger Kajsa Lindberg, åklagare.

Bevisningen kompletteras

Nu kompletteras därför åklagarens bevisning med bilder på den åtalade mannen från dagen då brottet kan ha begåtts.

– Vi tror inte att det är fel person utan att han såg annorlunda ut vid huvudförhandlingen än vid tiden för brottet.

Borde inte frågan om hans identitet retts ut redan vid den första huvudförhandlingen?

– Anledningen till det är att den tilltalade själv berättade, först till polis och sedan i förhandlingen, att det var han som kört bilen. Och inte heller någon av målsägandena lyfte frågan då, så vi visste inte att de kände sig osäkra vid just det tillfället.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer