SD:s kommun- och landstingskonferens och skärmdump på Facebook-kommentaren. Foto: TT/Montage

Sverigedemokrat lämnar partiet efter hotanklagelser

Uppdaterad
Publicerad
Den sverigedemokrat som i januari polisanmäldes för hot mot en annan politiker har inte förnyat sitt medlemskap och är följaktligen utestängd från partiet. Hon är ”inte på något sätt involverad i partiet” enligt partiets presstalesperson.

I januari skrev den Södertäljebaserade sverigedemokraten ett hotfullt inlägg riktat mot ett socialdemokratisk politiker i Karlskrona. I samband med att en polisanmälan gjordes meddelade Sverigedemokraterna att det inträffade skulle tas upp i medlemsutskottet och en uteslutning av politikern i fråga skulle övervägas.

Men nu visar det sig att en uteslutning inte är aktuell.

– Under processens gång visade det sig att hon inte har förnyat sitt medlemskap, vilket innebar att utredningen stannades upp, skriver Henrik Gustafsson som är pressansvarig hos Sverigedemokraterna i ett mail till SVT.

Utredning skulle kunna återupptas

Henrik Gustafsson är pressansvarig hos Sverigedemokraterna.

Han beskriver att hon således är ”utestängd” och ”inte längre på något sätt är involverad i partiet”.

Innebär det att ni inte behöver ta ställning till hennes lämplighet som partimedlem?

– Om det framgent uppstår en situation där en utestängd medlem ansöker om medlemskap, återupptas utredningen ifrån det läge man befann sig i när utestängning genomfördes, skriver Henrik Gustafsson.

Det som framkommer i utredningen blir sedan avgörande för om personen får bli medlem i partiet igen eller inte.

Tror du att det kan bli aktuellt för den här personen att bli medlem igen?

– Erfarenheten vittnar om att personer som lämnat partiet, som korrelerar med ett medlemsärende, inte återkommer med en medlemsansökan, skriver SD:s pressansvariga Henrik Gustafsson.

*SVT har sökt den berörda sverigedemokraten för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer