Foto: SVT

Två coronasmittade vårdas på Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Just nu vårdas två coronasmittade på Södertälje sjukhus – det är de första patienterna som vårdas här. Personerna testades på sjukhuset men behöver inte intensivvård utan ligger på en avdelning för slutenvård – isolerade från övriga patienter.

Sjukhusets vd Christophe Pedroletti berättar att patienterna är från Södertälje eller närområdet men vill inte ge fler detaljer än så. Han säger dock att det är oklart var patienterna har smittats.

Sjukhuset rustar sig nu för ett betydligt större utbrott. I dagarna har över 600 i personalen utbildats i nya rutiner och vårdprocesser.

Coronaviruset i Södertälje

– Vi jobbar enligt strategin att förbereda oss för det mest utmanande scenariot. Sedan får vi växla in oss beroende på hur den här epedemikurvan kommer att utveckla sig, säger vd:n.

Ökad sjukfrånvaro bland personalen

Samtidigt kämpar sjukhuset med sin bemanning då sjukfrånvaron de senaste dagarna har ökat några procentenheter. Och i fall av att förskolor och skolor tvingas stänga kan det komma att bli ett stort bortfall.

– Det är ju inte alls bra om sjukvårdspersonal som är frisk, om deras barn, måste befinna sig hemma. Men vi har planerat för det här tillsammans med Södertälje kommun så om detta inträffar så kommer vi att lösa det med barnomsorg, säger Christophe Pedroletti.

På en del sjukhus pratar man om att det rör hälften av personalen, är det så hos er med?

– Det skulle det absolut kunna vara. Många i sjukvården är kvinnor i fertil ålder som har barn, så behovet är stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet