Mopsar är de mest populära utställningshundarna på utställningen. Foto: TT/Jurek Holtzer

1800 hundar tävlar i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 olika hundraser kommer att delta i Södermanlands kennelklubbs årliga hundutställning. Den mest populära rasen i år var mops, labrador retriever och flatcoated retriever. Totalt är över 1 800 hundar anmälda att tävla.

Årets hundutställning sker under lördagen och söndagen på Ekängens IP i Eskilstuna. Mer än 1800 hundar i 200 olika raser är anmälda till utställningen. Vissa raser så ställs det bara ut en enda hund men i andra fall rör det sig om 30-50 hundar.

– Finns många raser där det bara är en enda anmäld. Till exempel finns ju japanese Chin som är ovanlig och endast en enda är anmäld. Sen är det i år även bara en bullterrier vilket är lite konstigt. Den brukar vara populärare, säger Bertil Sannel på Södermanlands kennelklubb.

TV: Se när pudlarna piffas till inför mästerskapet

Mops populärast

Småhundar är populära att ställa ut och populärast är hundrasen mops som sammanlagt har 52 anmälda hundar. De näst vanligaste hundarna är båda större där labrador retriever och flatcoated retriever tar in andra respektive tredje plats i poppis-listan. Men efter det är det många mindre hundar som chinese crested dog, fransk bulldog och chihuahua.

– Det är en minskning i jämfört med småhundsboomen som var för 5-10 år sedan. Då var chihuahua jättepopulär men det har ju gått ner till normala nivåer nu även om det fortfarande är många. Men även större raser som golden retriever är ju väldigt populära säger Bertil Sannel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.